Linkovi

U Skupštini Crne Gore proglašen prvi ustav nakon obnove nezavisnosti


Novi Ustav Crne Gore, prvi nakon sticanja nezavisnosti, proglašen je večeras na svečanoj sjednici parlamenta. Najviši pravni akt Crne Gore, poslije četvorodnevne rasprave, podržan je dvotrećinskom podrškom u parlamentu.

Nakon što je podržan dvotrećinskom većinom, novi Ustav Crne Gore svečano je večeras proglašen u crnogorskom parlamentu.

Svečanoj sjednici prisustvovali su poslanici stranaka koje su glasale za Ustav i brojni gosti iz društvenog i političkog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Poslanici Srpske liste prisustvovali su intoniranju državne himne, koju su odslušali sjedeći, a nakon toga su napustili salu.

Poslanici ostalih prosrpskih stranaka nisu prisustvovali donošenju Odluke o proglašenju Ustava i Ustavnog zakona.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić istakao je značaj činjenice da je Ustav donešen u parlamentu i dodao da je ‘’jedna Crna Gora u svom vječnom hiljadugodišnjem trajanju’’.

Proglašenjem Ustava i Zakona o njegovom sprovođenju, Ustavotvorna skupština nastavlja rad kao Skupština Crne Gore, a Ustavni odbor prestaje sa radom.

Poslije završetka zasijedanja, intonirana je državna himna , a svečani vod crnogorske Vojske podigao je crnogorsku zastavu ispred zgrade republičkog parlamenta.

Na sjednici kojom je predsjedavao Milo Đukanović, Glavni odbor Demokratske partije socijalista ocijenio je ‘’izuzetno značajnim usvajanje Ustava Crne Gore u parlamentu, kao i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore sa Evropskom unijom’’, saopšteno je iz DPS-a.

Za prosrpske stranke, novi Ustav znači pokušaj "konstituisanja podjele među istim narodom u Crnoj Gori”. Njime se briše službeni, a izbačena je i Mitropolija crnogorsko-primorska. Državljanima se dovode u pitanje stečena prava u pogledu dvojnog državljanstva, a Srbi, kao konstitutivni narod, pokušavaju se proglasiti nacionalnom manjinom – tvrde u strankama prosrpske orijentacije.

XS
SM
MD
LG