Linkovi

Poljski premijer Jaroslav Kačinjski priznao izborni poraz


Anketiranje glasača koji su završili glasanje pokazalo je da je liberalna stranka Gradjanska platforma ostvarila najbolje rezultate zahvaljujući najvećem odzivu birača u poslednjih nekoliko godina. Nešto više od polovine od preko 30 miliona registrovanih birača izašlo je na glasanje. Oko 44 odsto njih dalo je glasove Gradjanskoj platformi, čiji lider Donald Tusk će verovatno postati novi premijer.

Analitičari kažu da njegova stranka verovatno neće osvojiti apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta koji ima 460 mesta, ali se očekuje da će sastaviti koaliciju sa centrističkom Poljskom seljačkom strankom. Govoreći uz pomoć prevodioca za televizijski kanal Euronjuz, 50-godišnji Donald Tusk rekao je da želi da usmeri zemlju u novom pravcu:

Zalažemo se za to da se svako, bez izuzetka, oseća udobno u svom domu i u svojoj zemlji. Oni koji traže sreću i zadovoljstvo van Poljske mogu da veruju da će jednoga dana moći da se vrate kući i da će u toj kući vladati red,“ rekao je Donald Tusk.

Pobeda Građanske platforme verovatno će izazvati izvesno podozrenje u Vašingtonu, jer je Tusk tokom kampanje izražavao nameru da iduće godine povuče svih 900 poljskih vojnika iz Iraka. Tuskova umereno desničarska stranka takođe je nagoveštavala da bi mogla da prekine tekuće razgovore sa Vašingtonom o izgradnji antiraketnog sistema u Poljskoj, osim ako Vašington ne ponudi, kako je rečeno, ”odgovarajuće bezbednosne beneficije.“

Na ekonomskom frontu, Tusk je obećao uvođenje evra do 2013. godine i poboljšanje zategnutih odnosa sa partnerima u Evropskoj uniji, posebno sa Nemačkom. Te zategnutosti pojavile su se tokom pregovora o sporazumu za upravljanje Evropskom unijom, kada je premijer Kačinjski zahtevao da Poljska dobije uticajniji glas prilikom glasanja. Kačinjski je tvrdio da bi njegova zemlja imala mnogo više od sadašnjih 38 miliona stanovnika, da nemački nacisti nisu pobili milione tokom Drugog svetskog rata.

Iako je premijer Kačinjski priznao poraz on je, takođe uz pomoć prevodioca, jasno predočio da će njegova konzervativna Stranka zakona i pravde i dalje imati snažan uticaj na politiku u Poljskoj.

Nismo uspeli da se izborimo protiv ovog velikog fronta upotrebljenog protiv nas. Ne smemo da zaboravimo da smo osvojili dodatnih 5 miliona glasova, 50 odsto više nego na prošlim izborima, uprkos ovom neverovatnom napadu.“

Ishod najnovijih izbora predstavlja politički udarac za Kačinjskog i njegovog brata blizanca, predsednika Leha Kačinjskog. Izbori su sazvani dve godine pre roka, posle otkrića krupnog korupcionaškog skandala i potonjeg raspada nejake koalicije u kojoj su, pored Stranke zakona i reda, bile jedna desničarska katolička stranka i jedna populistička stranka sa uporištem pretežno među poljoprivrednicima.

XS
SM
MD
LG