Linkovi

SAD pokušavaju da spreče eskalaciju konflikta na iračko-turskoj granici


Bušova administracija je preuzela diplomatsku inicijativu kako bi se ublažile posledice krize nastale zbog napada kurdskih pobunjenika na Tursku, koji preti da eskalira u regionalni konflikt, ali i da naškodi interesima SAD.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs je u nedelju obavila odvojene telefonske razgovore sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom i predsednikom kurdskog regiona u Iraku Masudom Barzanijem. Portparol Stejt Departmenta Šon MekKormak kaže da je Rajsova pozvala vlade Turske i Iraka da zajednički rade protiv, kako je rekao, opšte pretnje koju izaziva Kurdistanska radnička partija, koja je u SAD odavno proglašena za terorističku organizaciju.

MekKormak dodaje da je državna sekretarka apelovala na turskog premijera da ne sprovodi u delo odluku vlade u Ankari da odobri turske vojne akcije protiv kurdskih pobunjenika u severnom delu Iraka. Turska je ponovo zapretila akcijom pošto su pripadnici Kurdistanske radničke partije u nedelju iz zasede ubili 12 turskih vojnika.

«Smatramo da operacija unilateralnog prelaska granice ne bi bila najbolje rešenje za ovu situaciju. Najbolje bi bilo uspostaviti saradnju sa iračkom vladom, i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da dođe do takve saradnje između Turske i Iraka. Veoma je važno da ne izostane akcija protiv pripadnika Kurdistanske radničke partije, ali je bitno i da ta akcija bude sprovedena od strane iračke vlade, u saradnji sa vladom Turske

MekKormak nije osporio izjavu turskog premijera Erdogana da je Rajsova zatražila od Turske da odloži vojnu akciju za nekoliko dana i time da šansu diplomatiji. Iračke vlasti tvrde da Kurdistanska radnička partija deluje u teško pristupačnoj oblasti, uz samu granicu sa Turskom, koja je izvan kontrole iračkih bezbednosnih snaga. Turski zvaničnici kažu da vodeće političke stranke iračkih Kurda tolerišu operacije preko granice.

Portparol MekKormak je izbegao odgovor na pitanje da li su lideri iračkih Kurda učinili sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili delovanje Kurdistanske radničke partije. On je rekao da bi i iračke vlasti u Bagdadu i kurdske regionalne vlasti, trebalo da preduzmu neophodne korake, i dodao da je Rajsova posebno naglasila ovaj zahtev u razgovoru sa kurdskim liderom Barzanijem.

Američki ambasador u Iraku Rajan Kroker je razgovarao sa Barzanijem, iračkim predsednikom, Kurdistancem Džalalom Talabanijem, kao i sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikejem. Američki zvaničnici strahuju da bi turski napadi na severni Irak mogli da imaju nesagledive posledice na širi region, razbijanjem relativnog mira u kurdskim oblastima. To bi takođe smanjilo šanse Turske za ulazak u Evropsku Uniju.

XS
SM
MD
LG