Linkovi

Gejts traži od saveznika da pojačaju snage NATO u Avganisrtanu


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kritikovao je saveznike u NATOu da ne ispunjavaju svoje obaveze u slanju vojnika u Avganistan. Gejts je to izjavio danas, u Kijevu, posle sastanka sa kolegama iz tog regiona.

Gejts je rekao da je nekoliko država iznelo nameru da povećaju broj svojih vojnika u Avganistanu i Iraku, ali je dodao da ne može da ih imenuje jer u tim zemljama još nisu završene konsultacije na unutrašnjepolitičkom planu. Istovremeno, on je kritikovao saveznike u NATOu da nisu poslali trupe koje su obećali na redovnom godišnjem samitu, ranije ove godine.

Nisam zadovoljan što alijansa, čiji članovi broje više od dva miliona vojnika, mornara, marinaca i vazduhoplovaca, ne može da nađe skromne dodatne trupe koje su obećale za Avganistan.“

Sekretar Gejts je dodao da će to biti jedna od najvažnijih tema njegovog sastanka sa ministrima odbrane NATOa, kasnije ove nedelje u Amsterdamu.

Jedan američki funkcioner rekao je da je tokom pauze slovački ministar odbrane rekao Gejtsu da će njegova zemlja poslati još 47 vojnika i tako uvećati svoj kontingent u Avganistanu na oko 125 vojnika.

Robert Gejts je stigao u Ukrajinu radi sastanka sa grupom ”Ministri odbrane zemalja jugoistočne Evrope,“ organizacijom usmerenom ka poboljšavanju veza između zapadnih zemalja i bivših komunističkih zemalja, od kojih su mnoge već članice ili žele da se učlane u NATO. Prema beleškama sa sastanka održanog iza zatvorenih vrata, sekretar Gejts je rekao kolegama iz 11 zemalja da bi njihova organizacija mogla da postane irelevantna ako ne preduzme nešto da prihvati tekuće izazove.

On je rekao da bi te zemlje trebalo da doprinose koliko mogu nastojanjima NATOa u Avganistanu, naročito slanjem instruktora za obuku avganistanske vojske i specijalista za obnovu unutrašnjosti zemlje.

Članice pomenute grupe poslale su prošle godine u Avganistan jednu brigadu koja pruža usluge u tamošnjem štabu, ali sekretar Gejts je rekao da bi te zemlje trebalo da preispitaju sposobnosti, nedostatke i potrebe pomenute jedinice i pažljivo razmotre čime svaka od njih može da doprinese, pre nego što odluče o slanju bilo kakvih drugih pojačanja.

Gejts je takođe pozvao zemlje jugoistočne Evrope da zadrže svoje vojnike na Kosovu i posle 10. decembra, bez obzira na ishod razgovora o budućnosti te pokrajine. Takođe juče, ministri odbrane zemalja jugoistočne Evrope zvanično su prihvatili Bosnu i Hercegovinu kao svog 12 člana.

XS
SM
MD
LG