Linkovi

Gejts traži od članica NATO da vojnike zadrže na Kosovu i posle izveštaja Kontakt 10. decembra


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts zatražio je danas od članica NATO da zadrže svoje vojnike u sastavu Kfora i posle 10. decembra kada će Kontakt grupa dostaviti svoj izveštaj UN o budućnosti Kosova.

"Tražim od svih zemalja da zadrže svoje snage na Kosovu u okviru Kfora bez obzira šta će se desiti posle 10. decembra", rekao je Gejts ministrima odbrane zemalja jugoistočne Evrope u Kijevu. Pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova nastavljeni su ove jeseni uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe u kojoj su predstavnici EU Volfgang Išinger, SAD Frenk Vizner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Pregovori treba da traju do 10. decembra kada se očekuje izveštaj Kontakt grupe generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

"Dajemo šansu 'trojci' ali smo realni. Zemlje moraju da se pripreme na ono što će se dogoditi posle 10. decembra, a NATO će morati da dovrši planove za misije koje je predložio (izaslanik UN) Marti Ahtisari", rekao je Gejts.

Prema Ahtisarijevom planu o "nadziranoj nezavisnosti", Evropska unija će imati značajnu ulogu na Kosovu. "Mi ne želimo da mandat Kfora bude produžen.

Evropska unija ima važnu ulogu i mi podržavamo njene napore da tamo uspostavi misiju", rekao je američki zvaničnik.

Gejts razmatra premeštanje američkih vojnika s Kosova u Avganistan ako ostale članice NATO ne pošalju dodatne snage u tu zemlju. Mandat vojnicima SAD na Kosovu produžen je do leta 2008. nakon čega će Vašington razmotriti povlačenje svojih 1.600 vojnika iz Kfora.

XS
SM
MD
LG