Linkovi

Nova runda direktnih pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova


Nova runda direktnih pregovora Beograda i Prištine biće održana sutra u zgradi Ministarstva inostranih poslova u Beču. Pregovori počinju odvojenim susretima delegacija sa međunarodnom posredničkom trojkom. Na sastanak sa trojkom prvo će otići delegacija kosovskih Albanaca, a sat kasnije će konsultacije imati delegacija iz Beograda.

Nakon toga trebalo bi da počnu direktni razgovori Beograda i Prištine, na kojima će delegacije imati priliku da nastave sa svojim predstavljanjem predloga za budući status Kosova, ali i da raspravljaju o dokumentu međunarodne posredničke trojke.

U dokumentu koji sadrži 14 tačaka stoji da fizičko prisustvo Beograda na Kosovu više nije moguće, u njemu se ne nalazi ni predlog za budući status Kosova, niti se, kao moguća opcija, pominje nezavisnost. Umesto predloga za status, trojka navodi oblasti u kojima se očekuje daleko veća saradnja Beograda i Prištine, među kojima su energetika, socijalna zaštita, zaštita manjina i kulturnog nasleđa, borba protiv organizovanog kriminala kao i zajedničko rešavanje problema izbeglih i nestalih.

Prema nezvaničnim najavama, ne očekuje se obraćanje članova posredničke trojke Kontakt grupe novinarima već će nakon pregovora biti izdato saopštenje. Takav slučaj je bio i sa prethodnom rundom pregovora o statusu Kosova, koja je održana 14. oktobra u Briselu.

Sutrašnji sastanak je treća runda direktnih pregovora Beograda i Prištine od kada proces pregovaranja vodi međunarodna posrednička trojka, koju čine predstavnik EU Volfgang Išinger, predstavnik SAD Frank Vizner i ruski predstavnik Aleksandar Bocan Harčenko. Prva runda je održana 28. septembra u Njujorku.

XS
SM
MD
LG