Linkovi

Argentinac David Nalbandijan zaustavio srpskog tenisera Novaka Djokovića


Novak Djoković neće biti u prilici da se posle US Opena i Beča i na trećem uzastopnom turniru bori za titulu. Na korak od finala Madrida srpskog asa zaustavio je Argentinac David Nalbandijan, savladavši ga sa 2:0, po setovima 6:4, 7:6. Nalbandijan, nekada treći, a trenutno 25. teniser sveta, tako je prvi put u 2007. godini došao u priliku da se bori za trofej.

Uverljivim pobedama nad Rafaelom Nadalom u četvrtfinalu i sada Djokovićem, Argentinac je demonstrirao možda i najbolji tenis u karijeri i definitvno potvrdio da je prebrodio krizu, koja je trajala godinu i po od onog fenomenalnog duela sa Federerom na Rolan Garosu, kada je imao set i brejk prednosti, a onda se povredio.

Novak je pomalo uspavano započeo polufinalni meč. Sa druge strane mreže Argentinac je bio maksimalno angažovan i koncentrisan, a već u uvodnom gemu propustio je da realizuje dve brejk lopte.

Nole se na startu izvukao, medjutim, nije uspeo to da ponovi i u svom drugom servis gemu. Nalbandijan je napravio brejk, poveo sa 3:1 i to je, ispostavilo se na kraju, bila sasvim dovoljna prednost za osvajanje prvog seta.

U nastavku Argentinac je autoritativno uzimao gemove na svoj servis, doduše dao je u petoj igri Djokoviću jednu priliku da anulira prednost, ali je srpski as napravio neiznudjenu grešku, jednu od ukupno 18 u prvom setu, što je u suštini bio i osnovni razlog zašto je treći teniser sveta zapao u deficit.

Evidentno je bilo da je gubitak prvog seta pojačao Novakovu nervozu. Medjutim, iako mu je malo toga polazilo za rukom srpski teniser je uspeo da održi ravnotežu do finiša drugog seta, a onda u 12. gemu i da dodje do jedine brejk šanse, koja je ujedno bila i set lopta. Argentinac se neverovatnim udarcem spasio, a zatim dobio i naredna dva poena i ušlo se u taj-brejk.

U odlučujućem 13. gemu Nalbandijan, koji je ceo meč bio taj koji je diktirao ritam i vodio igru, lagano je poveo sa 4:1, a zatim i sa 6:2. Novak je spasio dve meč lopte, ali ne i treću i nakon tačno 101 minuta Argentinac je stavio tačku na ovaj duel.

Nalbadijan se u finalu sastaje sa prvim reketom sveta i prošlogodišnji pobednikom turnira Master serije u Madridu, Rožeeom Federerom.

XS
SM
MD
LG