Linkovi

Međunarodni monetarni Fond: Usredsrediti monetarnu politiku na stabilizaciju cena


Političko rukovodstvo MMF-a, Međunarodni monetarni i finansijski komitet, upozorilo je ministre finansija i guvernere centralnih banaka da budu oprezni kako bi omogućili nesmetano funkcionisanje finansijskih tržišta koja su poslednjih meseci bila uzdrmana globalnom kreditnom krizom. U saopštenju Komiteta se takođe ističe da bi vlade zemalja članica trebalo svoju monetarnu politiku da usredsrede na stabilizaciju cena istovremeno pažljivo prateći inflaciju kada su u pitanju, između ostalog, cene prehrambenih proizvoda i nafte.

Članovi komiteta podsećaju da su se problemi iskrsli nakon krize visokorizičnih hipotekarnih kredita u SAD odrazili i na mnoge druge vrste zajmova na međunarodnom tržištu. U pokušaju da se smire uzdrmana tržišta, MMF poziva na "neprestanu
budnost kako bi se održalo dobro poslovanje finansijskih tržišta".

Ministri su najavili da će nastaviti "zajednički rad na analiziranju uzroka poremećaja" na finansijskim tržištima. Ministri očekuju da će poremećaji na finansijskim tržištima bogatih zemalja imati umeren efekat na globalni privredni rast. U Vašingtonu je u subotu uveče počela godišnja skupština MMF-a i Svetske banke, koja će trajati do 22. oktobra.

XS
SM
MD
LG