Linkovi

Albanski premijer Salji Beriša: Kosovo da odustane od jednostranih akcija


Albanski premijer Salji Beriša pozvao je danas kosovske vlasti da ne preduzimaju jednostrane akcije već da delovanje u vezi sa statusom Kosova koordinišu sa članovima Kontakt grupe.

"Čini se da je opcija koja je preostala, bar u ovom trenutku, nastavak procesa kroz priznanje, jedne po jedne države, nezavisnosti Kosova, u koordinaciji sa američkom vladom i drugim državama Kontakt grupe", rekao je Beriša.

Prema njegovim rečima, te države imaju jasan koncept mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu, u načelu podržavaju projekat Martija Ahtisarija.

"Odigrale su i značajnu ulogu u izvlačenju Balkana iz serije ratova, varvarstva, etničkog čišćenja, u arenu saradnje, prijateljstva i integracije", rekao je albanski premijer.

Prema rečima Beriše, Albanija smatra da je Ahtisarijev plan "pošten i pravedan" i da je važan "ne samo za Kosovo, već i za mir u regionu".

"Ovaj projekat garantuje veće standarde nego u bilo kojoj drugoj državi u Evropi za manjine", rekao je Beriša.

On se nada da će mir i stabilnost, nezavisno od poteškoća vezanih za status Kosova, uticati na pozitivan razvoj u procesu njegovog rešavanja, "u skladu sa voljom njegovih građana".

XS
SM
MD
LG