Linkovi

Mlađan Dinkić proglašen za "ministra finansija godine u svetu" za 2006.


Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić jedan je od najzaslužnijih što se Srbija, nakon godina posrtanja pod vlašću Slobodana Miloševića – ekonomski oporavlja. To je na svečanoj dodeli nagrade "ministru finansija godine " za 2006. godinu, u izboru magazine EUROMONEY rekao izdavač Nil Ozborn.

Ozborn je navodeći razloge koji su rukovodili ugledni list da nagradu dodeli upravo Dinkiću – naveo da je on kao guverner NBS, potom i kao minister finansija doprineo stabilizaciji dinara, reformi i obnovi bankarskog sistema, smanjenju državnog duga i činjenici da je pre vremena, Srbija MMF-u otplatila dug.

U obrazloženju magazine još je rečeno i kako je ministar Dinkić uveo red u poreski sistem, uveo porez na dodatu vrednost i smanjio porez na dobit preduzeća na najniži nivo u Evropi, što je uvećalo javne prihode i značajno smanjilo obim sive ekonomije.

Dinkić je, zahvaljujući na priznanju, rekao da ova nagrada pripada narodu Srbije koji je podržao reforme u proteklih 7 godina, bez čega – kako je rekao – nijedan od navedenih uspeha u ekonomskom sektoru ne bi bio ostvariv.

Dinkić je rekao da jedan čovek ne može sam ostvariti takav reztultat i dodao da zasluge dele i vlada i njegovi savetnici. Pred Srbijom su novi izazovi ukazao je minister Dinkić i rekao da se reforme uspešno mogu realizovati samo ako postoji opšti konsenzus o njihovoj neophodnosti.

“Mi u Srbiji znamo da moramo učiniti mnogo više. Imamo demokratsku vladu koja će pokušati da kompenzuje gubitke i štetu koju je naneo Miloševićev režim”, rekao je Dinkić ističući da to nije lak zadatak, ali da je ostvariv ukoliko se nosioci reformi ne budu osvrtali na politički motivisane i nekonstruktivne kritike.

XS
SM
MD
LG