Linkovi

Zvanični Beograd dobio dokument pregovaračke trojke o Kosovu


Vlasti potvrdile da je zvanični Beograd na kraju prethodne runde pregovora o statusu Kosova dobio dokument pregovaračke trojke o Kosovu u kome se navode moguće dodirne tačke na osnovu kojih delegacije Beograda i Prištine mogu da se dogovore.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je tim povodom da pregovaračka trojka tim dokumentom pokušava da pronađe zajedničke tačke saradnje Beograda i Prištine, da se sprska delegacija spremila da na taj dokument da svoje odgovore. I šef diplomatije Vuk Jeremić smatra da će u Beču biti nastavljena priča Beograda vezana za plan o suštinskoj autonomiji Kosova.

Posle razgovora sa Jeremićem, zamenik ruskog šefa diplomatije Vladimir Titov ponovio je poznate stavove Rusije da zvanična Moskva podržava pronalaženje rešenja koje će poštovati osnovne principe međunarodnog prava i koje neće narušiti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Za mirno i kompromisno rešenje statusa Kosova založio se i norveški premijer Jens Stoltenberg koji je poručio da Beograd i Priština moraju sami da tragaju za kompromisom koji će biti prihvatljiv za obe strane.

A ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je, posle razgovora sa norveškim premijerom da Vojska Srbije neće učestvovati u aktivnostima na Kosovu.

XS
SM
MD
LG