Linkovi

Izrael tvrdi da su Palestinci planirali da ubiju premijera Ehuda Olmerta


Šef izraelske bezbednosne službe Šin Bet, Juval Diskin, rekao je Vladi da su palestinski teroristi pre više od dva meseca planirali da ubiju premijera Ehuda Olmerta.

Diskin je objasnio da su naoružani napadači nameravali da napadnu konvoj premijera Olmerta, koji je putovao na sastanak sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u gradu Džeriko na Zapadnoj Obali.

Napadači su pripadali frakciji Fatah palestinskog predsednika Abaa. Izrael je obavestio palestinsku policiju, koja je uhapsila osumnjičene, ali su oni sada pušteni na slobodu, što je razbesnelo Izraelce.

Ministar za javnu bezbednost Avi Dihter rekao je izraelskom radiju da je to klasičan primer neuspeha Palestinaca da se suprotstave terorizmu. Kako je istakao, to podseća na njihovu politiku iz 90-ih godina prošlog veka, kada su Palestinci hapsili tražene teroriste, a onda ih puštali na slobodu.

Palestinski ministar Ašraf al-Ajrami izjavio je da su osumnjičeni pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza.

"Uhapšeni su i saslušani", rekao je Al-Ajrami izraelskom radiju, i dodao da nije bilo dokaza da su kovali zaveru da ubiju izraelskog premijera. Al-Ajrami je zaključio da je cela stvar bila šala.

Međutim, u Izraelu se nisu smejali. U svetlu navodne zavere, poslanici izraelskog parlamenta pozvali su premijera Olmerta da ne prisustvuje predstojećoj mirovnoj konferenciji u SAD, koja bi između ostalog trebalo da se bavi i stvaranjem palestinske države. Olmert je rekao da je bio «vrlo nezadovoljan» kada je čuo da su planirali da ga ubiju i da Izrael to neće ignorisati, ali je dodao da "nema nameru da prekine dijalog sa Palestincima".

XS
SM
MD
LG