Linkovi

Korišćenje mobilnih telefona u avionima koji lete u vazdušnom prostoru EU


Funkcioneri Evropske unije ozbiljno razmatraju mogućnost da uskoro dozvole korišćenje mobilnih telefona u avionima koji lete u vazdušnom prostoru zemalja-članica. Ako odobrenje bude doneto, aviokompanije će same odlučivati da li da dozvole upotrebu telefona u svojim letelicama ili ne.

S jedne strane to bi im donelo troškove, jer bi u avione morali da se ugrade posebni uređaji, a s druge, mogle bi da zarađuju na toj usluzi, jer bi se veza ostvarivala preko njihovog uređaja. Ispitivanja su pokazala da signali mobilnih telefona zaista mogu da utiču na navigacione aparate u avionima, ali i da je moguće zaštititi aparate od tog štetnog uticaja. U stvari, mobilni telefoni putnika komunicirali bi preko lokalnog primopredajnika telefonskih signala, ugrađenog u avion, koji bi bio u vezi sa najbližim telefonskim satelitom, a preko njega i sa stanicom na zemlji.

Istovremeno, direktni signali koji stižu sa zemaljskih stanica ka mobilnim telefonima u avionu bili bi blokirani. Radi dodatne sigurnosti, stručnjaci kažu da bi upotreba mobilnih telefona bila dozvoljena tek na visini većoj od 3 hiljade metara. U međuvremenu, korišćenje interneta u avionima sve je bliže. Nove antene za vezu sa satelitima manje su i lakše, pa će se očekuje da će već iduće godine početi da se ugrađuju u sve avione. Za sada, vezu sa interenetom nude neke bogatije aviokompanije i to samo za putnike u prvoj klasi.

XS
SM
MD
LG