Linkovi

Američki sekretar za finansije zatražio od MMF-a da preuzme aktivniju ulogu



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_g7_IMF_worldbank_19oct07_eng_195.jpg" width=212 align=right vspace=2 border=0>Američki sekretar za finansije Henri Polson je zatražio od Međunarodnog monetarnog fonda da preuzme aktivniju ulogu u nadgledanju međunarodnih investicija sve većeg broja fondacija u državnom vlasništvu širom sveta. Takve suverene fondacije, iza kojih su gotovinske rezerve nagomilane u Kini i državama koje izvoze naftu, veruje se da iznose dve hiljade milijardi dolara. Najnoviji ubrzani rast tih fondova i neizvesnost u pogledu načina njihovog dejstvovanja, izazvaju strepnju da bi te investicije mogle da se koriste u političke svrhe.

Polson je istakao da je Međunarodni monetarni fond najbolje stacioniran za nadgledanje sve većeg broja takvih fondova. On je to danas rekao finansijskim stručnjacima iz sveta koji su se okupili u Vašingtonu gde se održava godišnja skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Za to vreme, stotine demonstranata kojima policija ne dozvoljava da se približe mestu godišnje skupštine, protestuju protiv MMF-a i Svetske banke, tvrdeći da oni eksploatišu siromašne i zemlje u razvoju. Slični protesti održani sinoć su postali nasilni, tako da je razbijeno nekoliko izloga, a jedna žena je pogođena opekom u glavu.


XS
SM
MD
LG