Linkovi

Glavni pregovarač o nuklearnom programu Teherana, Ali Laridžani, podneo ostavku


Iran je saopštio da je glavni pregovarač sa Zapadom o nuklearnom programu Teherana, Ali Laridžani, podneo ostavku. Njega će na položaju zameniti relativno nepoznati zamenik ministra inostranih poslova i bliski saradnik iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Portparol Iranske vlade je izjavio za državne medije da ostavka Alija Laridžanija odmah stupa na snagu. Portparol Golem Husein Elham je rekao da će Laridžanija na položaju zameniti Said Džalili, mladi zamenik ministra inostranih poslova za evropske i američke poslove. Džalili je bliski saveznik predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Portparol je rekao da je Laridžani podneo ostavku iz privatnih razloga i da želi da se posveti drugim političkim aktivnostima. On nije ulazio u detalje.

Elham je takodje rekao da je Laridžani pokušavao da podnese ostavku nekoliko puta i da je sada predsednik Ahmadinedžad prihvatio. Laridžani je trebalo u utorak u Rimu da se sastane sa visokim predstavnikom Evropske unije za inostranu politiku i bezbednost Havierom Solanom. Iranski i evropski funkcioneri navode da će se ti razgovori održati kao što je planirano i da će Iran predstavljati Said Džalili. Lokalni mediji su nagovestili da je moguće da Laridžani ipak prisustvuje tim razgovorima zajedno sa svojim naslednikom. Larižani je bio glavni pregovarač o nuklearnom programu i šef Vrhovnog nacionalnog bezbednosnog saveta Irana još od 2005. godine. Budno je praćeno šta je govorio, ali je takodje poznato da on zastupa drugačiji stav od predsednika Ahmadinedžada u pogledu taktike vodjenja nuklearnih ragovora sa Zapadom. Smatralo se da je Laridžani zagovornik pragmatičnijeg pristupa od predsednika. Neki analitičari navode da njegova ostavka i dolazak Džalilija na taj položaj znače da Ahmadinedžad učvršćuje sopstveni uticaj na planu nuklearnog programa i iranskih pregovora sa Zapadom.

Portparol iranske vlade je rekao da ova promena ne odražava promenu politike Teherana. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je zahtevao da Iran prekine obogaćivanje uranijuma i postupi u skladu sa agresivnim programom inspekcije Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Pod vladavinom predsednika Ahmadinedžada, Iran postojano odbija da prekine program obogaćivanja uranijuma i tvrdi da ima pravo da razvija nuklearnu tehnologiju u mirnodopske svrhe. Sjedinjene Države i Evropska unija veruju da Iran tajno nastoji da proizvede nuklearnu bombu. Iran tvrdi da je program Teherana mirnodopski i da mu je cilj proizvodnja nuklearne energije. Rusija je ključni posrednik u toj krizi. Ruski predsednik Vladimir Putin se zalaže nastavak dijaloga i diplomatska sredstva u rešavanju spora, dok Sjedinjene Države traže obimnije sankcije. Tokom boravka u Teheranu prošlog utorka, predsednik Putin je rekao da veruje da su iranske nuklearne ambicije mirnodopske i odbacio upotrebu sile protiv Irana, što Sjedinjene Države odbijaju da isključe.

XS
SM
MD
LG