Linkovi

Sijetl ima velike koristi od sve razvijenije međunarodne trgovine


Grad Sijetl, na severozapadu Amerike, poznati je centar tehnologije u kome se nalazi nekoliko velikih kompjuterskih firmi, fabrike aviona, ali i direkcije nekoliko lanaca gurmanskih kafića.

Od završetka II Sv. rata do danas, Sijetl je od pospanog ribarskog grada postao centar visoke tehnologije. U ovom tri i po milionskom gradu nalaze se sedišta Majkrosofta i avio kompanije Boing, kao i više od 130 biotehnoloških firm. Mnogi od oko 60 hiljada ljudi koji žive u Sijetlu i okolini rade u Boingu, gde se konstruišu i sastavljaju avioni svih veličina, uključujući i najnoviji avion za duge linije Boing 787 tzv. Drimlajner. Radovi na tom modelu kasne 6 meseci, ali Boing kaže da će svom prvom naručiocu, japanskoj avio kompaniji Nipon ervejz, isporučiti prve letelice u drugoj polovini 2008. Menadžer proizvodnje modela Boing 777, Majk Kalahan, kaže da kompanija nastoji da ponudi što raznovrsniju flotu.

«Ideja je da se naručiocima ponudi široki asortiman aviona koji malo troše i mogu da lete na prugama različite dužine.»

Sijetl najviše izvozi avione i delove za njih, a kao luka na zapadnoj obali SAD najviše trguje sa Kinom i drugim azijskim zemljama. Trećina lokalnih poslova vezana je za izvoz. Rob Volgren, portparol luke Sijetl, kaže da to pristanište predstavlja veliku konkurenciju drugim američkim lukama na Tihom okeanu, kao što su Oukland, Los Anđeles i Long bič.

«Sijetl je poznat po nerestriktivnoj politici uvoza i izvoza. U ovoj luci se prihvata i otprema bilo koja vrsta pošiljki, jer Sijetl nije gusto naseljen grad.»

Volgren dodaje da se većina robe koja pristiže na pristanište u Sijetlu, kamionima ili vozovima prevozi u druge delove SAD. U tom gradu se takođe nalazi sedište svetskog lanca kafića Starbaks kao i mnogo sličnih manjih kafića koji zadovoljavaju kupace sa istančanim ukusom za kafu.

Firma Tulis, osnovana 1992., ima oko 90 kafića i prodavnica kafe širom SAD, dok njen japanski partner upravlja sa preko 300 kafea pod nazivom Tulis kafa Japan. Stručnjak za prženje kafe Brajan Spekman kaže da se kafa priprema na tradicionalan način, odnosno bez pomoći kompjutera.

«Važno je imati iskusnog majstora za kafu koji nadgleda svaki korak u procesu prženja kafe, jer taj proces traje satima.»

U državi Vašington gaji se i voće za izvoz, a vina koje se prave u dolini Kolumbije, istočno od Sijetla, počinju da dobijaju međunarodna priznanja, kaže vinar Majk Mraček, iz firme Sent Lorent vajns.

«Trešnje i jabuke koje se gaje u državi Vašington takođe imaju vrlo dobru reputaciju širom sveta, a to važi i za industriju vina. Uzgajamo veoma kvalitetno grožđe.»

Sijetl se našao na naslovnim stranicama 1999., kada su tokom sednice Svetske trgovinske organizacije aktivisti pokreta za antiglobalizaciju svojim demonstracijama zatvorili čitav grad. U međuvremenu, Sijetl je postao vrlo globalizovan grad, koji se širi velikom brzinom, iz čega proizilaze novi problemi kao što su veće cene stanovanja i sve gušći saobraćaj.

Pretrpani autoputevi, širenje urbanizma i osetljiva infrastruktura su cene koje Sijetl plaća za svoj razvoj. Ipak, stanovnici i dalje smatraju da je ovaj priobalni grad razvijene ekonomije i dalje jedno od najboljih mesta za život u SAD.

XS
SM
MD
LG