Linkovi

Negroponte predsednik nevladine organizacije «Laptop za svako dete»


Nikolas Negroponte je osnivač i šef «Media» laboratorije na Masačusetskom tehnološkom institutu i predsednik nevladine organizacije čiji je cilj snabdevanje dece iz zemalja u razvoju jeftinim kompjuterima. Ali Nikolas Negroponte je povrh svega veliki optimista. Vizija Nikolasa Negropontea je da svakom detetu na svetu obezbedi po jedan laptop, pristup internetu i sve to u roku od 10 godina.

«...siromštva više neće biti, i onda će nastupiti mir u svetu.»

Nikolas Negroponte je predsednik nevladine organizacije «Laptop za svako dete». Misija ovog projekta je da pruži obrazovanje svoj siromašnoj deci sveta tako što će ih opremiti sa ovim izdržljivim, jeftinim laptopovima koji koriste vrlo malo električne energije.

Dejvid Kirkpatrik iz magazina Fortune kaže:

«Ovo je zaista prvi put u istoriji da je neko napravio uredjaj koji je namenjena isključivo siromašnoj deci.»

Cena izrade ovih laptopova je oko 118 dolara. Prema planu pod nazivom «Daj jedan - uzmi jedan», Amerikanci će tokom dve nedelje u novembru moći da kupe dva laptopa za 400 dolara, od kojih će jedan biti poslat detetu u zemlji u razvoju, a kupac i će dobiti poresko olakšico od 200 dolara.

Baterija ovog laptopa može da se puni ručno ili solarnom energijom, što je jednog dečaka iz fokus grupe navelo da kaže da su kompjuteri čak dobri za borbu protiv globalnog zagrevanja.

«Može da se radi domaći na njemu,» kaže...
«Može da se koristi za igranje,» kaže...
«A mogu čak i da ga podignem,» kaže...)

Nikolas Negroponte nastavlja:

«Ako ovaj projekat posmatrate kao da prodajemo jeftine kompjutere onda može da se protumači da je to čist luksuz. Ali ako na to gledate kao način da se pruži obrazovanje siromašnoj deci, onda to sigurno ne može da se smatra luksuzom.»

Nekoliko Vlada pokazalo je interesovanje za kupovinu dečijih laptopova. Negroponte se nada da će ovaj pokušaj uroditi plodom i da će zainteresovane Vlade kupiti računare.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG