Linkovi

Danas vam predstavljamo novi holivudski film “Across the Universe”


Za mnoge, muzika Bitlsa bila je saundtrek turbulentnih 1960-ih. U svom novom mjuziklu, koji je smešten upravo u tu deceniju, nagrađivana rediteljka Džuli Tejmor upotrebila je preko 30 pesama čuvenog benda da ispriča priču o ljubavi, protestu i nadi.

Njegova prič počinje u Liverpulu: momak po imenu Džud kreće za Ameriku, daje otkaz u brodogradilištu i ostavlja svoju devojku. Ono što Džud ne zna jeste da ga njegova prava ljubav čeka preko okeana u liku vesele Amerikanke po imenu Lusi.

Međutim, to su burne 1960-e u Americi i nasilje naglašava borbu za građanska prava kod kuće, dok na drugom kraju sveta, na ratištu koje eskalira – ginu mladići. Rediteljka Džuli Tejmor izabrala je 33 pesme Bitlsa za "Across The Universe". Uz sve poštovanje puritanaca, Tejmor je bila svesna da je legendarne stihove morala da obradi i izvede njena glumačka postava:

“Kako možete da sikoristite nastupe Bitlsa? To je nemoguće. I šta da radite, da ovi ljudi pevaju Bitlse na plejbek. Ne, to nije ovaj film. Ono što zaista morate da poštujete jeste da su Džon Lenon, Pol Makartni i Džordž Harison, uz malu pomoć Ringo Stara bili izuzetni stvaraoci pesama. To znači da mnogi izvođači mogu da interpretiraju njihove pesme i ograničiti ih smao na Bitlse bilo bi pogrešno. Njihovi nastupi su bili savršeni, ali to ne znači da te pesme ne mogu da budu izvođene na drugi način, kao što je slučaj sa svim delima Mocarta ili Sondhajma ... imate različite pevače koji pevaju dela drugih umetnika.”

U filmu se na kratko pojavljuju i poznati muzičari, među njima rok legenda Džo Koker, koji izvodi obradu pesme "Come Together", te irska pop zvezda Bono, sa numerom "I Am The Walrus".

Ipak, najveći deo muzičkih nastupa, delo je svežih mladih glumaca, koji igraju glavne likove. Evan Rejčel Vud tumači ulogu zaljubljene mlade Lusi, dok Englez Džim Sterdžis igra setnog Džuda. Rediteljka Tejmor kaže da njihova mladost i energija odražavaju mnogo bezbrižnije vreme u kome se film dešava:

“Kada imate ove mlade ljude znači da imate nova sveža lica. Oni ni u kom slučaju nisu izmoreni. Osim toga morali smo da se pripremamo za snimanje mesec i po dana, tako da su se okupili u takozvani 'Bitls Kamp'. Ono što se dogodilo jeste da su se družili i onda su se bez obzira što dolaze iz tako različitih sredina lakše uklopili i to se vidi u filmu. Harizma i hemija su ono što možete i sami da vidite.”

Bez obzira što je pre svega ljubavna priča, "Across The Universe" se takođe bavi socijalnim nemirima i političkim promenama. A Tajmor kaže da se pesme Bitlsa dobro uklapaju i u te teme:

“I ja i scenaristi i sva deca u filmu bili smo veoma svesni da ovo nije priča o nostalgičnom periodu ... već da je podjednako važno i danas. Mislim da njihove pesme, koje su bile jednostavne ljubavne pesme, poput 'Hold Me Tight' i sličnih, prožimaju psihodelični period kroz koji su Bitlsi prošli, ali su fantastično osećajne i zabavne, a ujedno predstavljaju i neke socijalne stavove.”

U filmu "Across The Universe" igraju još i Džo Anderson, Dejna Fuks i Martin Luter Mekoj, a na kratko se pojavljuju i Selma Hajek i Idi Izard.

XS
SM
MD
LG