Linkovi

Roditelji autistične dece ubedjeni da je timerosal glavni krivac!


Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju objavili su studiju koja još jednom pokušava da odagna tvrdnje o vezi autizma i jedne vrste žive pronadjene u timerosalu, konzervansu korišćenom u dečijim vakcinama. Medjutim, mnogi roditelji autistične dece i dalje su ubedjeni da je timerosal glavni krivac.

Autizam je neurološki poremećaj koji često pogadja dete pre treće godine. On se ispoljava kroz teškoće u učnju, govoru i odnosima sa drugima. Deca sa autizmom mogu da budu povučena, otporna na osećanja i nevoljna da govore. Lekari su ustanovili autizam kod sedmogodišnjeg Evana Riglija u prvoj godini života. Njegovi roditelji su pokušali sve što su mogli da pronađu lek. Najnovije sredstvo je supstanca nazvana glutation - antioksidant koji se često koristi u alternativnoj medicini za jačanje imunog sistema. Evanova majka, Emlin Rigli uverena je da je on imao pozitivan efekat kod njenog sina.

«Doneo je velike promene. Da li je Evan izlečen? Nije. Da li je bolje? Jeste. A, progres je ono što nam je potrebno u ovom stadijumu autizma», kaže Emlin Rigli.

Ipak, drugi roditelji kažu da progres može da se postigne tek kada svi proizvodjači lekova eliminišu timerosal iz dečijih vakcina. Timerosal sadrži blagu formu žive i 70 godina je bio korišćen kao konzervans u vakcinama. Strahovanja u vezi sa timerosalom pojavila su se krajem devedesetih godina prošlog veka, kada su istraživači u ograničenom istraživanju na 12 dece u Britaniji nagovestili moguću vezu autizma i crevnih oboljenja i vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

Kao meru predostrožnosti, nadležni u američkom zdravstvu su 1999. preporučili da se timerosal postepeno povuče iz vakcine. Neki od britanskih istraživača su kasnije opovrgli svoje nalaze. Druge studije su 2004. zaključile da nema dokaza da živa u timerosalu uzrokuje neurološke ili psihološke probleme. Infektolog Pol Ofit iz Dečije bolnice u Filadelfiji u Pensilvaniji, veruje da je preporuka američke vlade za postepeno povlačenje timerosala bila greška.

«Mislim da je to na kraju preplašilo mnogo više ljudi nego što je razuverilo. I mislim da smo na kraju napravili veliku štetu», kaže doktor Ofit.

Najnovija studija objavljena proteklih dana u «Nju Ingland džornal of medisin», trudi se da odagna strah u vezi sa timerosalom. Studija je pratila više od hiljadu američke dece koja su primila vakcine koje su sadržale živin konzervans. Deca uzrasta od 7 do 10 godina su proveravana na neuropsihološki uticaj žive na sposobnost govora i fizičku koordinaciju. Autori studije su zaključili da dokazi ne podržavaju vezu izmedju ranog izlaganja živi od vakcina sa timerosalom i funkcionisanja mozga. Rasel Mancino i drugi roditelji ipak nastavljaju da okrivljuju timerosal.

«Odluka da se povuče je bila sasvim ispravna. Reći danas, 2007, da je to bila greška, je kriminal», kaže Rasel Mansino.

Rasprava se nastavlja. Roditelji kažu da najnovija studija nije merodavna, jer nije posebno usredsređena na autizam. Nova studija – direktno povezana sa autizmom – upravo je u toku.

XS
SM
MD
LG