Linkovi

Robert Gejts: Odnosi SAD sa Turskom mogu biti pokvareni zauvek


Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Turske mogli bi biti bespovratno oštećeni ukoliko rezolucija o masakru otomanske vojske nad Jermenima 1915. godine bude proglašena genocidom i usvojena u američkom Kongresu, rekao je ministar odbrane Robert Gejts.

„U vreme prošle Bušove administracije, radio sam na tom pitanju. Ne verujem da Turci blefiraju. Mislim da je ovo njima veoma važno“, rekao je Gejts, dodajući da je pozvao kongresne lidere da ne usvajaju rezoluciju.

On je ocenio da postoji veoma ozbiljna opasnost „možda ne od potpunog prekida, ali od smanjenja američkog pristupa turskom vazdušnom prostoru u cilju snabdevanja američkih snaga u Iraku“.

Prema njegovim rečima, to bi nanelo ozbiljnu štetu snagama u Iraku i „možda zauvek pokvarilo odnose sa ključnim saveznikom“.

Spoljnopolitički komitet američkog Predstavničkog doma usvojio je prošle sedmice neobavezujuću rezoluciju kojom se turski zločini nad Jermenima, u Prvom svetskom ratu, nazivaju genocidom. Vojnici Osmanlijskog carstva pobili su oko 1,5 miliona Jermena, što mnogi istoričari smatraju prvim genocidom u 20. vijeku. Turska odbacuje navode o genocidu, tvrdeći da je broj mrtvih preuveličan i da su ubijeni pali kao žrtve građanskog rata i nemira nastalih prilikom raspada Otomanskog carstva.

XS
SM
MD
LG