Linkovi

Buš zaveo sankcije burmanskoj vladi i želi da Kina i Indija izvrše pritisak na vojnu huntu


Predsednik Buš je zaveo nove sankcije vojnim liderima Burme pošto oni odbacuju opravdane zahteve medjunarodne zajednice da prekinu neprvedno krivično gonjenje.

“Hunta odbacuje pozive da započne miroljubivi dijalog u cilju nacionalnog pomirenja. Hunta, pre svega, nastavlja da odbacuje jasnu volju burmanskog naroda da živi u slobodi i pod liderima koje izabere.”

Buš je prošlog meseca zaveo sankcije većini glavnih vojnih komandanta u Burmi, nakon što je najmanje 10 ljudi poginulo, pošto su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u najvećim protestima u proteklih nekoliko decenija. Novim merama se zamrzava imovina još 11-ci članova vojne hunte, povećavaju se kontrolne mere nad izvoznom robom i daju američkom Sekretarijatu za finansije veća ovlašćenja u pogledu primene sankcija prema onima koji su odgovorni za kršenja ljudskih prava i korupciju.

“Normalni odnosi su neprihvatljivi. Pozdravljam nastojanja Evropske unije i zemalja kao što je Australija, koje su najavile odredjene sankcije prema burmanskim vlastima. Pozdravljam zemlje kao što je Japan koji je ogrraničio svoju pomoć reagujući na zlodela. Poštujem zemlje kao što su Singapur, Filipini i Indonezija, koje su se izjasnile protiv zločina.”

Evropska unija je ove nedelje odlučila da zavede važan embargo na uvoz drvene gradje, dragulja i plemenitih metala iz Burme. Dok vlasti nastavljaju da hapse demonstrante koji su učestvovali u prošlomesečnim demonstracijama, Buš je rekao da susedne zemlje moraju da učine više.

“Tražim od drugih zemalja da preispitaju svoje zakone i politiku, posebno najbliži susedi Burme - Kina, Indija i druge zemlje u regionu. Narod Burme pokazuje veliku hrabrost suočen sa velikom represijom. Taj narod apeluje da mu pomognemo. Ne smemo da se oglušimo o te apele.”

Specijalni izaslanik UN Ibrahim Gambari predložio je da se burmanskim vladi ponude podsticaji u zamenu za demokratske reforme da bi se pokazalo hunti da cilj medjunarodne zajednice nije isključivo da se ona kazni.

XS
SM
MD
LG