Linkovi

Počeo pretres za potvrdu nominacije federalnog sudije Majkla Mjukejzija


Senatski odbor za pravosudje počeo pretres za potvrdu nominacije federalnog sudije u penziji, Majkla Mjukejzija, za novog sekretara za pravosudje.

Ukoliko bude potvrdjen, Mjukejzi će zameniti Alberta Gonzalesa koji je podneo ostavku u avgustu zbog brojnih kritika za loše rukovodjenje. Mjukejzi izjavio da će štititi gradjanske slobode Amerikanaca i da će zadržati samostalost u odnosu na predsednika Buša.

Neki članovi senatskog odbora za pravosudje ukazali su na pretresu da je Sekretarijat za pravosudje sada bez rukovodstva, da je demoralisan i da mu je neophodno potreban neko ko će povratiti integritet toj vladinoj agenciji koja zapošljava sto hiljada službenika. Neki republikanski i demokratski zakonodavci optužili su bivšeg sekretara Alberta Gonzalesa da je svoju ličnu lojalnost predsedniku Bušu pretpostavio svojoj dužnosti da štiti Ustav SAD. Demokratski senator Čarls Šumer srdačno je pozdravio sudiju Mjukejzija i pohvalio njegove kvalitete, ali je zatim postavio sledeće pitanje:

“Da li će sudija Mjukejzi biti dovoljno samostalan čak i u odnosu na čoveka koji ga je nominovao, ako to zakon bude zahtevao.”

Šumer je sam odgovorio potvrdno na svoje pitanje, a pitanja drugih članova odbora nagovestila su da je potvrda sudije Mjukejzija gotovo izvesna. Republikanski senator Arlin Spekter je isto suštinsko pitanje formulisao na sledeći način.o

“Da li ste spremni da podnesete ostavku ukoliko bi predsednik ignorisao vaš savet i, po vašem gledištu, prekršio ustav SAD u nekom važnom pitanju.”

Mjukejzi je odgovorio da bi u tom slučaju imao samo dva izbora – da pokuša da ubedi predsednika da promeni mišljenje ili da ode. Odgovarajući na pitanje predsedavajućeg odbora, demokratskog senatora Petrika Lejhija, da li predsednik ima ovlašćenje da odobri metode torture nad osumnjičenim teroristima, Mjukejzi je rekao da mu nije poznato da predsednik, u svojstvu komandanta oružanih snaga, ima bilo kakvo ovlašćenje da prenebregne Ženevske konvencije koje zabranjuju torturu. 66-ogodišnji Mjukejzi je nastojao da uveri zakonodavce da će poštovati vladavinu zakona i da će uspostaviti ravnotežu izmedju borbe protiv terorizma i zaštite gradjanskih sloboda.

“Zaštita gradjanskih sloboda i uverenje gradjana da su te slobode zaštićene jeste deo zaštite nacionalne bezbednosti kao i prikupljanje informacija koje nas štiti od onih koji veruju da je njihova dužnost da vode rat protiv nas. Moramo da uspemo na oba polja.”

Ukoliko, kao što se očekuje, bude potvrdjen u Senatu, Mjukejzi će imati samo 14 meseci da pokuša da povede Sekretarijat za pravosudje u novom pravcu pre nego što predsednik Buš napusti položaj početkom 2009. godine.

XS
SM
MD
LG