Linkovi

Sonijev ”plejstejšn“ dozvoljava instaliranje operativnog sistema Linuks


Kada je krajem 2006. godine kompanija Soni počela da prodaje najnoviju verziju svoje konzole za video igrice nazvanu ”plejstejšn tri,“ - skraćeno PS3 - kritičari su je odmah ocenili kao veoma usavršen, brz kompjuter, sposoban da proizvodi veoma kvalitetne grafičke prezentacije.

Kao što je poznato, prodizvodnja preciznih pokretnih slika, koje nisu unapred snimljene i stavljene jedna kraj druge, kao što je slučaj sa video diskovima, predstavlja jedan od najtežih zadataka za kompjutere. Mozak konzole PS3 je procesor sa takozvanom celularnom strukturom, odnosno sa jednim glavnim procesorom i osam koprocesora koji veoma ubrzavaju rad onog glavnog. Zbog visoke cene, PS3 je van domašaja mnogih ljubitelja video igrica, ali zato je veoma popularan među naučnicima. Na primer, astrofizičar Gurav Kana, sa Univerziteta države Masačusets, sastavio je od osam konzola PS3 superkompjuter koji mu pomaže u razrešavanju misterija gravitacionih talasa i gigantskih crnih rupa.

Dodatna prednost je u tome što PS3 dozvoljava instaliranje otvorenog operativnog sistema Linuks. Kana kaže da njegovih osam PS3-a zamenjuje oko 200 kompjutera koje je koristio ranije. Gravitacioni talasi su zapravo talasanja prostora i vremena, koja se, prema Ajnštajnovoj teoriji relativnosti, kreću kroz svemir brzinom svetlosti. Do sada niko nije uspeo da ih detektuje i izmeri, ali naučnici se nadaju da će jednoga dana uspeti u tome, uz pomoć veoma osetljivih instrumenata, a možda i plejstejšna PS3.

XS
SM
MD
LG