Linkovi

Međunarodni monetarni fond predviđa usporavanje svetske ekonomije


Međunarodni monetarni fond objavio je svoju polugodišnju prognozu kretanja u svetskoj privredi, snižavajući stopu predviđenog rasta za pola procenta, uglavnom zbog usporavanja američke privrede.

Međunarodni monetarni fond smatra da će svetska privreda iduće godine porasti za 4,8, a ne za 5,2 procenta, kako se ranije predviđalo. Prvi put u istoriji, kaže ta organizacija, privrede Kine i Indije svojim snažnim rastom znatno doprinose globalnoj ekspanziji. Godišnja stopa njihovog rasta iznosi više od 9 odsto, ali bi iduće godine moglo da dođe do neznatnog usporavanja.

Glavni ekonomista međunarodnog monetarnog fonda, Sajmon Džonson, kaže da usporavanju svetske privrede najviše doprinose nedavni poremećaju na američkom finansijskom tržištu, koji možda nisu još u potpunosti stavljeni pod kontrolu. Američki sekretar za trgovinu i direktor Centralne banke nedavno su upozorili na mogućnost novih problema u sektoru stambene gradnje i kredita. Džonson kaže da su se poremećaji u američkom finansijskom sektoru, tokom avgusta i septembra, proširili na Zapadnu Evropu, ali da nisu imali veći uticaj na Aziju i većinu tržišnih privreda u razvoju.

”Tržišta u razvoju ostvarila su ogroman napredak pa mislim da je to delimično razlog što potresi nisu preskočili sigurnosnu barijeru, koja ih odvaja o industrijski razvijenih zemalja. Ali, gledajući u budućnost, nisam siguran da će ta barijera uvek delovati.“

Međunarodni monetarni fond ne predviđa da će nagli uspon cena goriva gurnuti svetsku privredu u recesiju. Velike privrede, kaže ta organizacija, snažno podstiču štednju energije pa ekonomski rast nije više tako tesno povezan sa cenama nafte.

2005. i 2006. svetska privreda rasla je po stopi najvećoj u poslednjih 40 godina. Taj trend još je na snazi, kaže MMF, ali danas ima više osetljivih tačaka nego pre dve godine. Ekonomisti MMFa kažu da je kineski juan još preterano jeftin i da bi trebalo brže da raste u odnosu na druge valute. Oni u principu odobravaju pad vrednosti dolara od 20 odsto, od 2002. godine, i kažu da je to kontrolisano sprovedeno i da je doprinelo ublažavanju finansijskih neravnoteža. Pad vrednosti dolara smanjio je američki trgovinski deficit sa 7 na 5,1 odsto američkog bruto proizvoda. Međutim, niska vrednost kineskog juana još stvara ogromne rezerve, a kineski trgovinski suficit nastavlja da raste.

Međunarodni monetarni fond objavljuje prognozu svetske privrede dva puta godišnje, uoči sastanaka svetskih finansijskih ministara.

XS
SM
MD
LG