Linkovi

Pentagon: Turska nema nameru da napadne kurdske položaje u Iraku


Američko ministartsvo odbrane ocenilo je da Turska nema nameru da napadne kurdske polozaje na iračkoj teritoriji, iako je parlament u Ankari odobrio takve napade.

"Ne mislim da postoji bilo kakva volja ili žurba da se ovaj problem reši vojnim putem, akcijom koja bi uključivala prelazak granice", rekao je portparol Pentagona Džof Morel.

Portparol Pentagona je ocenio da su "Turci frustrirani i gnevni", ali da nema istinske volje za vojnom akcijom, koja bi, kako je rekao, imala ozbiljne posledice i po Tursku, ali i SAD. Vašington je pokrenuo inicijativu za rešavanje ovog spornog pitanja mirnim putem, odnosno pregovorima Turske, Iraka i kurdskih lidera.

Vašington strahuje da bi turska vojna ofanziva destabilizovala do sada relativno mirni deo Iraka, a možda imala i veće posledice po region, pošto bi ohrabrila Iran da i on interveniše. Turski premijer Tajip Erdogan izjavio je da odobrenje parlamenta ne znači da će vojna akcija da usledi odmah, ali turska armija sada ima pravnu osnovu da interveniše u Iraku kada proceni da je to potrebno.

Potpredsednik turske Vlade Džemil Džidžek izjavio je da bi svaka eventualana akcija bila usmerena isključivo protiv pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana. On je u obraćanju parlamentu naveo da će Vlada nastaviti da koristi ekonomske i diplomatske mere u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG