Linkovi

Predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara na teška pitanja gradjana


Uoči šestogodišnjeg razgovora uživo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ruski građani poslali su, kako se procenjuje, tri miliona pitanja iz svih krajeva Rusije i iz susednog Kazahstana, u kojem živi ogromni broj Rusa.

Lider Kremlja započeo je tročasovni razgovor tvrdnjom da je uspon ruske privrede snažniji od očekivanog, ne zahvaljujući izvozu prirodnih bogatstava, kao što su nafta i metali, već razvoju građevinarstva, transporta, komunikacija i investicija. Putin je takodje rekao da je u Rusiji nedavno natalitet ponovo počeo da raste i da je zahvaljujući najmanjoj stopi smrtnosti od 1999. godine, dostigao najviši nivo u poslednjih 15 godina.

Gledaoci su postavljali pitanja o nezaposlenosti, inflaciji i saobraćajnim gužvama, kao i pitanja vezana za susednu Ukrajinu, članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i američko prisustvo u Iraku. Putin je rekao da se slaže sa predsednikom Bušom da bi medjunarodne snage trebalo da napuste Irak tek kada vlada te zemlje bude u stanju da stabilizuje situaciju.

Medjutim, Putin je rekao da se ne slaže sa američkim predsednikom oko datuma povlačenja trupa, založivši se za određivanje roka za to, dodajući da u suprotnom irački lideri neće žuriti da razviju sopstvene bezbednosne snage.

Putin je rekao da njegovi najnoviji kontakti sa visokim američkim funkcionerima pokazuju da oni razumeju ruske zabrinutosti povodom predloženog antiraketnog sistema, koji Sjedinjene Države žele da izgrade u centralnoj Evropi. On je dodao da će Rusija braniti svoje interese ukoliko bi zabrinutosti Moskve bile ignorisane.

Što se ruskih oružanih snaga, predsednik Putin je rekao da se ruski strateški bombarderi i nuklearne podmornice sada modernizuju i da se specijalna pažnja poklanja obaveštajnom aparatu, aparatu za elektronsko ratovanje, kao i običnim vojnicima.

Putin je rekao da planovi Rusije nisu samo veliki već grandiozni i istakao da će ruske snage biti kompaktne, ali da će dugi niz godina biti u stanju da brane bezbednost Rusije.

Što se tiče domaće politike, ruski lider je odgovarao na pitanja o ruskoj fudbalskoj reprezentaciji, o bezbednosti na Kavkazu, velikim gradskim saobraćajnim gužvama, o pomoći porodicama sa više dece, infrastrukturi za invalide, digitalnoj televiziji i visokim cenama mleka.

Odgovarajući na to ruski predsednik je kritikovao lokalne vlasti zbog podrške monopolima za proizvodnju mlečnih prerađevina koji veštački podižu cene, dodajući da su mu najteži zadaci borba protiv siromaštva i nastojanje da smanji jaz izmedju bogatih i siromašnih.

XS
SM
MD
LG