Linkovi

Banja Luka: Hoh vodio odvojene razgovore s Dodikom i Radojičićem


Direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt departmentu Kristofer Hoh danas je u Banjoj Luci vodio odvojene razgovore s premijer i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Miloradom Dodikom i Igorom Radojičićem.

U saopštenju za javnost navodi se da je premijer RS istakao da Dejtonski sporazum predstavlja najbolje rješenje za BiH i izrazio nadu da će u narednom periodu biti prevaziđen zastoj u vezi sa reformom policije u BiH. Dodik je upoznao Hoha sa sadržinom Razvojnog programa RS, , te o činjenici da će RS u iduću godinu ući sa budžetskim suficitom.

Hoh je, navodi se u saopštenju biroa vlade, rekao da je impresioniran ekonomskim napretkom RS i ponovio opredijeljenost SAD za potpuno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić Hoha je upoznao sa svojim viđenjem uloge međunarodne zajdnice u BiH. Radojičić je naglasio da je u protekle tri godine bilo mnogo pogrešnih zahtjeva međunarodnih predstavnika i domaćih nerealnih ambicija, a da je rezultat toga neuspjeh pregovora o reformi policije zbog kojih BiH nije potpisala Srporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Istovremeno u Sarajevu se oglasio ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš sa izjavom su ishod i poruka koju su politički lideri u BiH poslali u pogledu neuspjeha reforme policije i njihove posvećenosti procesu integracije "uznemirujući za SAD".

"Neuspjeh policijske reforme došao je nakon više od godinu dana političkog ćorsokaka koji je karakterisala destabilizujuća retorika mnogih političkih lidera u BiH koji su svoje vrijeme i energiju usmjerili na pitanja koja dijele zemlju, umjesto na ona koja je ujedinjuju i mogu odvesti naprijed", izjavio je Ingliš na konferenciji za novinare.

On je izrazio razočarenje zbog ponašanja političara u BiH koji su, kako je rekao, umjesto da liječe rane, te rane iskoristili za političke ciljeve.

"Ovako počinje izolacija, a to nije budućnost kakvu građani BiH žele ili zaslužuju, niti je budućnost koju su obećale da će obezbijediti vladajuće stranke u BiH", upozorio je Ingliš i podsjetio da je Crna Gora već potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i da je Srbija na dobrom putu da to uskoro učini.


XS
SM
MD
LG