Linkovi

Kejsi: Ako ne bude dogovora do 10. decembra - Kosovu nadzirana nezavisnost


Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi (Casey) izjavio je danas u Vašingtonu da SAD ostaju jasno pri svom ranijem stavu da je rešenje za status Kosova - nezavisnost.

"Zapravo, mi mislimo da je nezavisnost rešenje i mislimo da je nezavisnost rešenje do kojeg je i gospodin (Marti) Ahtisari došao posle serije sastanaka sa obe strane", izjavio je Kejsi na konferenciji za novinare na pitanje kako američka vlada ocenjuje predlog srpskih vlasti o autonomiji Kosova.

Kejsi je dodao da je srpska strana jasno iznela svoj stav po pitanju Kosova i da još postoje načini da se o tome razgovara u okviru pregovora, ali da američki stav po tom pitanju ostaje jasan.

Govoreći o pregovorima Beograd i Prištine koji su u nedelju održani u Briselu, Kejsi je kazao da je reč o teškom procesu i najavio da će pregovaračka trojka Kontakt grupe nastaviti svoje napore.

"Kao što znate, generalni sekretar (UN) zatražio je od trojke da mu 10. decembra podnesu izveštaj o njihovom angažovanju. Ali, kao što smo rekli, ako ne bude sporazuma do 10. decembra, onda ono što očekujemo da će se dogoditi je da nastavimo napred, kao što znate, uz nadgledanu nezavisnost Kosova u skladu s predlogom gospodina Ahtisarija", podvukao je portparol Stejt departmenta.

XS
SM
MD
LG