Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš primio dalaj lamu


Američki predsednik Džordž Buš danas je u Beloj kući primio izbeglog tibetanskog duhovnog vodju dalaj lamu, uprkos oštrim protestima i upozorenjima Kine da će to naštetiti odnosima Pekinga i Vašingtona. Portparol Bele kuće Gordon Džondrou potvrdio je informaciju o susretu Buša i dalaj lame, ali nije želeo da iznosi više detalja. Kako je ranije najavljeno, sastanak je trebalo da bude održan u prisustvu Bušove supruge Laure, ali ne u Ovalnoj sobi, već u privatnom delu zdanja kako bi se što je moguće više smanjile tenzije sa Pekingom.

Kina je ranije danas zatražila od SAD da otkažu najavljeni susret predsednika Džordža Buša i dalaj lame i upozorila na opasnosti da će time biti naneta šteta odnosima dve zemlje. Američki Kongres treba da uruči Zlatnu medalju tibetanskom duhovnom lideru, a toj ceremoniji će prisustvovati i Buš. Peking je upozorio da će uručivanje medalje i predvidjeni susreti predstavljati "ozbiljno kršenje osnovnih principa medjunarodnih odnosa,vredjanje osećanja Kineza i mešanje u unutrašnje poslove Kine".

"Razumemo zabrinutost Kine", rekao je drugi portparol Bele kuće Toni Frato dodajući, medjutim, da je Buš uvek prisustvovao ceremonijama uručivanja ordenja koje dodeljuje Kongres.

Dodao je i da se Buš ranije više puta sreo sa tibetanskim vrhovnim vodjom i da nema razloga da to ne učini i ovoga puta.

"To je susret sa duhovnim vodjom. To nije susret sa, na primer, šefom države", rekao je Frato.

Kineske vlasti smatraju dalaj lamu za odbeglog političkog protivnika i separatistu koji narušava etničko jedinstvo zemlje. S druge strane, dalaj lama, koji je bio prinudjen da napusti Kinu 1959. godine, kaže da se bori samo za veću autonomiju Tibeta.

"Ni u kom slučaju ne želimo da uskovitlamo strasti, niti želimo da se Kina oseća da joj neko zabada prst u oko, jer to je zemlja sa kojom u različitim oblastima razvijamo odnose", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Dejna Perino.

XS
SM
MD
LG