Linkovi

Podgorica: Hvale i pokude na Predlog novog Ustava Crne Gore


Prvi dan rasprave o Predlogu novog Ustava Crne Gore u republičkom parlamentu završen je u znaku osporavanja da će taj akt smiriti političke podele u Crnoj Gori, ali, sa druge strane, i pohvala da će doneti političko pomirenje. Poslanici opozicionih partija koje su se zalagale za opstanak zajedničke države sa Srbijom insistirali su na oceni da će novi Ustav predloženim rešenjima i dalje održavati političke deobe, posebno medju gradjanima crnogorske i srpske nacionalnosti.

Predlog Ustava legalizuje i legitimizuje deobu državotvornog naroda u Crnoj Gori, a to su Srbi i Crnogorci, ocenio je u popodnevnoj raspravi poslanik Narodne stranke Dragan Šoć.

"Ne da mi se sada da kažem da je Crna Gora moja matična država", rekao je Šoć, navodeći primer iz svoje porodice, činjenicu da je on Srbin, a njegov brat Crnogorac, a da ih predlog Ustava ne tretira kao ravnopravne.

Šoć je imao u vidu rešenja u Predlogu Ustava o crnogorskom kao službenom jeziku u Crnoj Gori i o državljanstvu. Reagujući na šoćeve tvrdnje, poslanik Pokreta za promjene Goran Batrićević je rekao da "Srbi u Crnoj Gori nisu gradjani drugog reda".

Poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Borislav Banović je, takodje, osporio ocenu da su Srbi predlogom Ustava "definisani kao manjina".

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković je izrazio nadu da će novi Ustav Crne Gore uticati na političke protivnike da, kako je rekao, odlože političko oružje u medjusobnoj konfrontaciji.

Kao "dobar" ili kao "istorijski" akt Predlog Ustava ocenili su i poslanici Liberalne partije, Hrvatske gradjanske inicijative i Bošnjačke stranke Miodrag živković, Božidar Nikolić i Kemal Purišić. Lider opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocenio je da je Predlog Ustava "mera mogućeg".

Rasprava o Predlogu Ustava Crne Gore biće nastavljena sutra, a planirano je da traje do petka, kada bi moglo biti obavljeno i glasanje o prvom najvišem političko-pravom aktu nezavisne države.

XS
SM
MD
LG