Linkovi

Jelko Kacin: Beograd obećava konkretne mere u saradnji sa Hagom


Zvaničnici srpskih vlasti Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević danas su u Evropskom parlamentu u Briselu dali uveravanje da će u predstojećih par nedelja biti preduzete veoma konkretne mere u saradnji s Hagom, rekao je novinarima izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

Kacin je, posle rasprave iza zatvorenih vrata u grupi liberala EP, takodje ocenio da je došlo do napretka u saradnji Beograda i Haga, ali da još toga ostaje da se uradi. On je ipak, istakao da se očekuje da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti parafiran u dogledno vreme.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji su učestvovali u raspravi, sutra će se sastati i s evropskim komesarom Olijem Renom. Ljajić je o saradnji Beograda s tribunalom u Hagu razgovarao i sa direktorom za Zapadni Balkan u Generalnom sekretarijatu Saveta ministara EU štefanom Leneom.

Veoma je važno što je održano današnje saslušanje pred glasanje iduće nedelje u Evropskom parlamentu u Strazburu o izveštaju o napretku Srbiju, istakao je posle debate Kacin koji je pripremio taj izveštaj.

Na skupu je učestvovao i predsednik Liberalno-demokratske partije čedomir Jovanović koji je stavio do znanja da je razočaran nesposobnošću vlasti u Beogradu da okončaju saradnju s Hagom, ali i dodao da EU nikako ne treba da zaustavi uključivanje Srbije u evropske strukture. Bez evropske perspektive, antihaški lobi će pobediti u Srbiji, a čitavo društvo će postati žrtva, istakao je Jovanović, uz opasku da samo hapšenje optuženog Ratka Mladića nije dovoljno za promenu društva u Srbiji.

XS
SM
MD
LG