Linkovi

Vladimir Putin pozvao Mahmuda Ahmadinedžada da poseti Rusiju


Ruski predsednik Vladimir Putin nije želeo danas da precizira kada će Rusija ponovo početi da isporučuje gorivo za prvu iransku nuklearnu elktranu napomenuvši da će se to dogoditi kada budu prevazidjene poteškoće oko ugovora.

"U ovom trenutku Rusija i Iran pregovaraju o izmeni ugovora. Uopšteno govoreći, postoji obostrano razumevanje oko problema. čim se neka pitanja razreše, počećemo da isporučujemo nuklearno gorivo", izjavio je Putin iranskim medijima u Teheranu gde se sastao sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom

Glavni problem u pregovorima predstavlja nerešeno pitanje stare opreme koje je Iranu isporučila jedna nemačka kompanija pre Islamske revolucije 1979. godine, kao i neslaganje oko odredjenih članova ugovora. Rusija, koja pomaže izgradnju nuklearne centrale Bušer u Iranu, još uvek nije počela da isporučuje gorivo Iranu obrazlažući to kašnjenjem Teherana u plaćanju, dok iranske vlasti to odbacuju. Na pitanje da li može da garantuje da će početi isporuka nuklearnog goriva pre isteka njegovog mandata maja sledeće godine, Putin je odgovorio da je "jedino davao obećanja svojoj mami kad je bio dečak".

Putinova izjava pomalo je razočarala vlasti u Teheranu koje su se nadale da će danas od ruskog predsednika dobiti čvrsta uveravanja o počinjanju isporuke goriva. Analitičari na zapadu ocenjuju da razlog Putinovog odlaganja isporuke nije samo u tome što ruski predsdnik ne veruje Ahmadinedžadu, već i zbog straha Rusije od medjunarodne reakcije ukoliko isporuči gorivo.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada u posetu Rusiji, javljaju ruske novinske agencije citirajući zajedničko saopštenje dva lidera.

"Ahmadinedžad je prihvatio poziv sa zahvalnošću. Obe strane su se složile da će datum posete biti utvrdjen preko diplomatskih kanala".

Teheran i Moskva su se takodje dogovorili da se na vreme završi nukelarna elektrana Bušer, koju u Iranu gradi Rusija.

"Izgradnja i puštanje u rad Bušera će se sprovesti prema dogovorenom rasporedu", navedeno je u saopštenju.

Ruski predsednik doputovao je jutros u Teheran, uprkos upozorenjima da se u Iranu priprema atentat na njega. To je prva poseta jednog ruskog lidera Teheranu od 1943. godine.

XS
SM
MD
LG