Linkovi

Eplov novi operativni sistem 'Leopard' u prodaji 26. oktobra


Kompanija Epl, proizvođač visoko cenjenih ličnih računara tipa Mekintoš, objavila je da će u petak, 26. oktobra, pustiti u prodaju novi operativni sistem, nazvan OSX Leopard.

Jedna od najkorisnijih novih osobina su paklice u dnu ekrana, koje omogućavaju brži pristup folderima i fajlovima.

Kada se klikne na neku od njih, iz nje odjednom iskoče svi relevantni folderi i fajlovi, čije ikonice predstavljaju njihove umanjene prve stranice. Kada se otvori neki folder, fajlovi u njemu mogu da se prelistavaju bez otvaranja - čak i video fajlovi.

Posebna novina je takozvani Time Machine, iliti vremeplov. Uz pomoć dodatnog hard drajva, vremeplov pravi kopije svih dokumenata, tako da korisnik može da ode u prošlost i pozove sve fajlove koji su se određenog dana nalazili u kompjuteru. Ako dođe do kraja kapaciteta, vremeplov upozorava na to, a zatim počinje da briše
najstarije fajlove. Eplov internet pretraživač ”safari“ takođe je modernizovan sa mogućnošću držanja otvorenim više sajtova u prozorčićima zvanim ”vidžets“ (widgets).

Ako se bilo šta na sajtu promeni, promeniće se i sadržaj prozorčeta. Na kraju, Leopard omogućava instaliranje operativnog sistema Vindous, u kome kompjuter može da radi paralelno sa Mekovim sistemom. OSX Leopard koštaće 129 dolara.

XS
SM
MD
LG