Linkovi

Beograd iznenađen negativnom ocenom Karle del Ponte


U Beogradu se ne skriva iznenađenje negativnim ocenama koje je na račun nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom izrekla glavna tužiteljka tog suda Karla del Ponte, ali i zabrinutost zbog najave odlaganja Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ministar odbrane Dragan Štanovac izjavio je da je iznenađen takvom ocenom jer to Ministarstvo čini sve da okonča saradnju sa Tribunalom. Šutanovac je rekao da je uveren da se haški optuženik Ratko Mladić ne krije u vojnim objektima i da se ni jedan dinar iz bužeta ne troši da bi se on štitio, ali nije mogao da kaže da li neko od pripadnika Vojske privatno štiti generala Mladića.

Zvaničnik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić smatra da je Srbija u poslednje vreme pokazivala jasnu volju za saradnju sa Haškim tribunalom i da je zbog toga loša odluka o odlaganju parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. To je jako loša poruka, tim pre što je Srbija u poslednje vreme davala jako dobre poruke, naročito od formiranja vlade, rekao je Aligrudić.

Poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić izjavio je da Srbija ništa ne čini u saradnji sa Haškim tribunalom osim nekih simboličnih ili marketinških poteza. S obzirom da je sada prvi put nagovešteno da neće biti čak ni parafiranja sporazuma sa EU, to znači dva koraka dalje od Evrope za samo nekoliko meseci rada vlade Vojislava Koštunice koja nije evropska i koja će zbog rešavanja pitanja Kosova još više skrenuti sa evropskog puta.

A premijer Vojislav Koštunica ponovo je optužio je SAD da pokušavaju da spreče kosovske Albance da prihvate kompromis za status Kosova. Srpski premijer smatra da SAD vode grubu politiku sile i da se otvoreno zalažu za rasparčavanje Srbije i ističe da međunarodno priznate granice Srbije ostaju nepromenljive.

XS
SM
MD
LG