Linkovi

Petrović u Briselu upozorio na moguće posledice negativne ocene saradnje sa Hagom


Ministar pravde Srbije imao je priliku da čuje šta evropski zvaničnici misle o pravosuđu u Srbiji i njegovom prilagođavanju evropskim normama. Ministar Dušan Petrović, susreo se sa poptpredsjednikom Komisije i komesarom za pravosuđe, Frankom Fratinijem, kao i sa prvim čovjekom Direktorata za proširenje EK,
Pjerom Mirelom.

Napori vlasti u Beogradu nisu motivisani samo željenim članstvom u Uniji već, naglašava ministar Petrović, nastojanjem da se uspostavi takva država i pravosuđe kakvo zaslužuju građani Srbije:

Mislim da imamo izvanrednu priliku da napravimo vrlo velike iskorake i da Srbija ima bolje pravosuđe nego što ima danas. Da nemamo više zastarelih predmeta, da imamo kaznenu politiku koja će zaustaviti kriminalitet i da dobijemo efikasno, pošteno i nezavisno pravosuđe koje će građanima omogućiti da imaju suđenje u razumnom roku i da štite svoja prava kao što se to dešava u civilizovanom svetu. Naišli smo na puno razumevanje. Sa gospodinom Mirelom smo imali jednu širu diskusiju o tome dokle je Srbija stigla u svojim naporima da se približi Evropskoj uniji, uz naravno otvorena politička pitanja. Mislim da je napredak koji je postignut u ovoj godini ozbiljan. On će naravno biti prikazan u izveštaju koji će EK dati. Ono u šta sam potpuno siguran je da se vredi boriti i na kraju uspeti. Verujem da ćemo mi ostvariti svoj suštinski cilj - da uđemo u Evropsku uniju i građanima naše zemlje omogućimo život kakav imaju ljudi u civilizovanom svetu. Ovo je borba za Srbiju i ja u tu borbu duboko verujem i siguran sam da ta borba neće ostati bez rezultata. “

Ministar Petrović kaže da je sa evropskim domaćinima razgovarao i o saradnji Srbije sa Hagom, posebno u svjetlu izostanka odluke evropskih ministara sa skupa u Luksemburgu, o konačnom parafiranju već ispregovaranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

”Civilne i vojne službe sa jedne, policija sa druge strane, tužilaštvo takođe, siguran sam da čine ono šta je u njihovoj moći da ova velika tema bude skinuta sa dnevnog reda i srpske politike i društva u Srbiji. Vrlo je važno da vrednovanje tog njihovog rada bude adekvatno. Ja sam stavio do znanja da postoji velika opasnost da mi ne krenemo dobrim oputem ukoliko ono što se čini u ovom trenutku, u pogledu završetka saradnje sa Haškim tribunalom, ne dobije dobru ocenu."

O Hagu i naporuima vlasti u Beogradu da ispune taj posljednji preduslov za zaključenje Sporazuma, razgovaraće sutra u Briselu i koordinator za sprovođenje Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom, Rasim Ljajić i evropski komesar za proširenje, Olli Rehn.

XS
SM
MD
LG