Linkovi

Reporteri bez granica označili Eritreju kao najlošiju za rad novinara


Organizacija Reporteri bez granica je u svom redovnom raportu o slobodi medija u svijetu, kao najkritičniju državu za rad novinara označila Eritreju, koja je na posljednjem mjestu zamijenila Sjevernu Koreju.

Eritreja je neslavan status zaslužila zabranom rada privatnim glasilima i zatvaranjem novinara koji su kritikovali vlast. Najmanje četiri poslenika javne riječi u Eritreji su umrla u zatvorima. Ministar informacija u Eritreji, Ali Abdu nazvao je izvještaj Reportera bez granica smećem, ističući da novinari iz svih krajeva svijeta nesmetano obavljaju svoj posao u njegovoj zemlji.

Reporteri bez granica navode i da su posebno uznemireni situacijom u u Burmi gde je nasilno gušenje demokratskih protesta signaliziralo ne baš svetlu budućnost poštovanja elementarnih ljudskih prava i sloboda.

Organizacija sa sjedištem u Parizu kritikovala je brojne države zbog hapšenja i pritvaranja novinara, kao i zbog sve prisutnije cenzire sadržaja na Internetu.

Pet najbolje rangiranih država su sa starog kontinenta - Island, Norveška, Estonija, Slovačka i Belgija.

Na dnu liste su Kuba, Iran, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Sjedinjene Države su na ovoj listi na 48. mjestu, odmah iza Nikaragve, a ispred Togoa.

Od zapadnobalkanskih država -Bosna i Hercegovina na 34. mestu, Makedonija na 36. Crna Gora je rangirana kao 58. a Srbija 67.

XS
SM
MD
LG