Linkovi

Hu na kongresu kineskih komunista obećao uravnotežen razvoj


Kineska Komunistička partija započela je danas u Pekingu jednodnevni kongres. Predsednik Hu Đintao obećao je uravnotežen ekonomski razvoj, bolju zaštitu prirode i umerene političke reforme. Partijski kongres održava se u Kini svake pete godine.

Tokom dvoipočasovnog govora u Velikoj sali naroda, kineski predsednik Hu Đintao obećao je poboljšanje standarda za milione siromašnih Kineza

Hu je priznao da nagli ekonomski razvoj Kine, u protekle dve decenije, nije bio uravnotežen i da je mnogima otežao život. Među probleme ubrojio je sve veći jaz između bogatih i siromašnih, neadekvatnu socijalnu zaštitu, korupciju i zagađenje životne sredine. U narednih pet godina Hu bi želeo da se Kina postepeno pretvori u, kako je rekao, ”umereno prosperitetnu državu,“ sa uravnoteženim i održivim razvojem. Njegov govor, održan pred 1200 delegata, delimično je imao za cilj umirivanje sve većeg nezadovoljstva seoskog stanovništva, koje se povremeno pretvara u proteste sa nasiljem.

Hu je obećao reformu i socijalne zaštite, kao što je osnivanje medicinskih kooperativa za stanovnike u unutrašnjosti, uvođenje osiguranja za starije građane i povećanje socijalne pomoći za siromašne. On je takođe obećao poboljšanje sistema za podnošenje žalbi, borbu protiv korupcije i povećanje demokratije unutar Komunističke partije uvođenjem glasanja o krupnim pitanjima i imenovanjima članova lokalnih partijskih komiteta.

Kineski lider je rekao da Peking želi, kako je to nazvao, ”mirovni sporazum“ za okončanje ”stanja neprijateljstva“ za Tajvanom, ali samo u skladu sa principom ”jedna Kina.“ Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije, koji bi trebalo na kraju da se ujedini sa zemljom, makar i silom.

Politički analitičari kažu da veoma mnogo zavisi od Huovog uspeha u uvođenju predloženih promena tokom narednih pet godina. Očekuje se da će se on povući sa položaja 1012., pa će ovaj, 17. partijski kongres, verovatno zaokružiti njegovo nasleđe.

Delegati kongrea biraju i nove članove najvišeg rukovodstva, koje će preuzeti dužnost od sadašnjeg.

XS
SM
MD
LG