Linkovi

Minsk: Demonstracije protiv Aleksandra Lukašenka u Belorusiji


Nekoliko hiljada demonstranata je prošetalo centrom Minska,glavnog grada Belorusije, protestujući protiv politike Predsednika Aleksandra Lukašenka koga zapad optužuje da guši osnovne ljudske slobode.

Takozvani "Evropski marš" ima za cilj da pokaže da zemlja od 10 miliona stanovnika, koja se nalazi izmedju Rusije i tri zemlje Evropske unije, želi da se približi Evropi, rekli su organizatori.

Opkoljeni velikim brojem snaga bezbednosti, demonstrati su se prošetali kroz centar Minska tražeći da se Belorusija pridruži Evropskoj uniji.

Vlasti predsednika Lukašenka koga Vašington zove "poslednji diktator u Evropi" su izgleda danas bile spremne da dozvole šetnju opozicije iako je nekoliko dana pred skup jedan broj aktivista priveden i sprečen da prisustvuje.

Okupljeni demonstranti, uglavnom mladi ljudi, nosili su zastave Evropske unije i raznih evropskih zemalja i transparente na kojima je pisalo "Belorusija u Evropi", "Oslobodite političke zatvorenike", "Ruske baze nappolje".

Poslednjih godina demonstrante je po pravilu rasturala policija. Ovog puta vlasti su pribegle oprobanoj metodi preventivnog hapšenja čak i ljudi iz unutrašnjosti.

U Minsku su aktivisti Pavel Juknević i Nikita Sašim osudjeni na pet i sedam dana zatvora zbog "nepristojnog govora na javnom mestu", prema jednom sudskom izvoru, javlja agencija AFP.

Julija Kotskaja, opozicioni aktivista kaže da je policija privela više od 30 pristalica opozicije pre današnjeg protesta.

Lider opozicionog Popularnog fronta Vintzuk Večerka je rekao da su tri neidentifikovana pripadnika tajnih službi blokirali prostorije stranke ceo dan u petak i pretresali svakog ko udje.

"Verovatno su tražili pamflete i samolepljive reklame kojima se poziva na demonstracije. Našim aktivistima u unutrašnjosti je rečeno da nije dopušteno da putuju u Minsk u nedelju," rekao je Večerka AFP-u.

Još nekoliko aktivista koji se protive predsedniku Lukašenku uhapšeni u toku prošle nedelje. Vrlo strogi zakoni regulišu aktivnosti političkih stranaka u Belorusiji čime se ograničava svaka prava opozicija Lukašenku koji je na vlasti od 1994. godine.

XS
SM
MD
LG