Linkovi

Proteza koja omogućava invalidima da koračaju gotovo potpuno normalno


Najnovija otkrića u mehanici i mikroelektronici, brzi kompjuteri i usavršeni kompjuterski programi, omogućavaju gradnju gotovo nezamislivih uređaja za pomoć ljudima koji su iz raznih razloga ostali bez udova.

Možda najveća dostignuća postižu se u konstruisanju veštačkih nogu. Jedna od grupa koje predvode u tome je Grupa za biomehanotroniku, pri čuvenom Masačusetskom institutu za tehnologiju. Šef te grupe, profesor Hju Her, i sam je u jednom planinarskom incidentu izgubio obe noge ispod kolena. Ta nesreća podstakla je kod njega interesovanje za tehničke nauke. Njegova grupa konstruisala je veštačko koleno, sa mikrosenzorima koji neprestano mere položaj zgloba i sile kojima se on opterećuje tokom hodanja. Zahvaljujući tome izrađena je proteza koja omogućava invalidima da koračaju gotovo potpuno normalno, kao sa prirodnom nogom, ili nogama, u slučajevima dvostruke amputacije.

Specijalni prigušivači udara još više doprinose prirodnom ponašanju veštačkog kolena. Na vido snimcima koji se mogu videti na internetu, invalidi opremljeni ovim protezama koračaju, penju se uz stepenice i silaze niz njih, a neki čak učestvuju u sportskim aktivnostima. Najpoznatiji među njima je svakako sprinter Oskar Pistorijus, iz Južnoafričke republike, invalid bez obe noge, koji pokušava da stekne dozvolu da se takmiči na Olimpijadi 2008.. Ova savremena veštačka kolena i stopala proizvodi islandska firma Osur.

XS
SM
MD
LG