Linkovi

Ministri Evropske unije sutra razmatraju sporazum sa Srbijom


Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Luksemburgu oceniti da li treba ići na parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, pošto prethodno u razgovoru sa tužiteljkom Karlom del Ponte dobiju saznanja o stepenu saradnje srpskih vlasti š Haškim tribunalom.

Evropski komesar Oli Ren, koji je u četvrtak razgovarao sa Karlom del Ponte, izjavio je da se "sporazum sa Srbijom može parafirati, ako Srbija ojača saradnju s Tribunalom u Hagu". Renova portparolka Kristina Nađ je, takođe, saopštila da haški tužilac treba da oceni u kojoj meri predstavlja jačanje te saradnje to što su srpske vlasti raspisale nagradu od million evra za podatke o kretanju optuženog Ratka Mladića.

Ren je ponovio da je za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživaju EU-Srbija nužno da vlasti u Beogradu dostignu punu saradnju s Haškim tribunalom, koja će voditi hapšenju i prebacivanju u Hag preostalih optuženih koji su još u bekstvu. Sam sporazum su praktično pripremili Evropska komisija i vlasti u Beogradu, a komesar Ren je ponovo istakao da je tehnički deo pregovora veoma dobro obavljen.

Evropska komisija se snažno zalaže za ubrzavanje postupka u sklapanju ovog sporazuma, s tim da do njegovog potpisivanja Srbija pruži dokaze da je uspostavila punu saradnju s Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG