Linkovi

Završena druga runda direktnih razgovora Beograda i Prištine o statusu Kosova


Delegacije Beograda i Prištine saglasile su se u Briselu da nova runda direktnih pregovora bude održana 22. oktobra u Beču, saopštila je pregovaračka "trojka" Kontakt grupe. Trojka će se sa dvema stranama ponovo sastati u Beču 22. oktobra a potom će u narednim nedeljama uslediti učestali direktni sastanci, navodi se u sasopštenju pregovaračke trojke izdatom nakon završetka druge rudne dretknih pregovora beogradske i prištinske delegacije.

Pregovaračka trojka namerava snažno i aktivno da pomogne dvema stranama - Prištini i Begoradu - u postizanju sporazuma o statusu Kosova, navodi se u saopštenju i dodaje da će "trojka" raditi sa obema stranama na utvrđivanju područja sa zajedničkom prerspetivom koja može utrti put za pronalaženje rešenja za status Kosova.

U saopštenju je navedeno da su dve strane predstavile svoja viđenja statusa, i ne pominje se da li je bilo napretka. "Trojka" je navela da su obe strane u Briselu nastavile podrobno izlaganje svojih stavova o budućem statusu Kosova, međusobno postavljale i odgovarale na pitanja druge strane.

Prištinski tim: Proglašenje nezavisnosti posle 10. decembra

Čelnici kosovskih Albanaca su nakon susreta sa delegacijom Srbije danas u Briselu saopštili da će posle 10. decembra biti proglašena nezavisnost Kosova, a kosovski predsednik Fatmir Sejdiju je rekao da u potpunosti odbacuje predloge Beograda, jer je to, kako je rekao, protiv volje građana Kosova. Sejdiju je naglasio "da Kosovo ne može biti talac neprestanog produžavajna pregovora". Kosovski predsednik je dodao da su izjave Beograda prevaziđene jer su slične onome što je govorio Milošević.

Član pregovaračkog tima, i lider Reformističke partije ORA Veton Suroi ocenio je da postoji protivrečnost u predlogu Beograda za davanje autonomije Kosovu, jer kako je rekao, Beograd nudi da Kosovo vlada samim sobom a istovremeno Kosovu nudi autnomiju. Premijer Kosova Agim Čeku je rekao da će posle 10. decembra biti poduzeto sve da se nakon toga progasi država Kosovo. I lider Demokratske partije Kosova, najveće opozicione stranke Hašim Tači je podržao tu Čekuovu izjavu.

Jeremić i Samardžić: Mora se pregovarati o statusu

Srpska delegacija je na pregovorima o statusu Kosova u Briselu danas predstavila pojedinosti plana o suštinskoj autonomiji i pregovore ocenila kao "dobar početak", ali nije prihvatila da razgovara o predlogu albanske strane o odnosima dveju država zato što je predmet pregovora status te pokrajine. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji su predvodii srpsku delegaciju, rekli su novinarima da je to predočeno pregovaračkoj "trojci" Kontakt grupe i da će se nastaviti pregovori o statusu, a ne o nečemu što bi polazilo od toga da je status već rešen.

Samardžić je objasnio da je današnji susret bio "razmena mišljenja, ali da nije postignut nikakav zajednički stav s albanskom stranom". On je napomenuo da bi razgovori bili mnogo lakši i imali više izgleda za uspeh kad ne bi bilo "rokova" i da srpska strana ne vidi problem u tome da će Kontakt grupa 10. decembra podneti izveštaj generalnom sekretaru UN. Ocenio je da je problem je da se daju obećanja da će, ako do 10. decembra ne bude rešenja, uslediti jednostrano proglašenje nezavisnosti, a da je moguće da to jednostrano priznaju i neke države.

Na opasku da su čelnici kosovskih Albanaca odbacili srpski predlog i ponovili da će posle 10. decembra, ako ne bude rešenja, Priština jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova, Jeremić je rekao da će se "nastaviti razgovori o srpskom predlogu u Beču".

Prva runda direktnih pregovora Beograda i Prištine u nastavku pregovaračkog procesa održana je 28. septembra u Njujorku. Stavove Srbije je na tom sastanku zastupala delegacija na čelu sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

XS
SM
MD
LG