Linkovi

Počela druga runda direktnih razgovora Beograda i Prištine o statusu Kosova


Druga runda direktnih pregovora delegacija Beograda i Prištine o rešavanju statusa Kosova i Metohije počela je u Briselu u Savetu ministara Evropske unije. Kako je Savet ministara EU ranije saopštio današnji sastanak će pružiti priliku da dve strane nastave da izlažu svoje predloge i na temelju toga pokrenu raspravu.

Pregovaračka "trojka" Konakt grupe koju čine predstavnici EU, SAD i Rusije Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko, će nakon tog sastanka odvojeno razgovarati sa delegacijama Beograda i Prištine. Predvidjeno je da predstavnici oba tima razgovaraju i sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom. On će o rezultatima tog susreta sutra na sastanku u Luksemburgu izvestiti ministre inostranih poslova EU.

Beogradsku delegaciju predvode šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, a prištinski tim predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Agim Čeku. Obe strane su najavile da će nastaviti sa predstavljanjem svojih predloga - Beograd predloga o suštinskoj autonomiji za Kosovo, a Priština memoranduma o dobrosusedskim odnosima Kosova i Srbije kao nezavisnih i suverenih država.

XS
SM
MD
LG