Linkovi

Juan Hongvei pokušava da osujeti zahtev Sjedinjenih Država za ekstradiciju


Vlasnik jedne kineske kompanije, osudjen za krivotvorenje proizvoda, nalazi se u londonskom zatvoru i nastoji da spreči zahtev Sjedinjenih Država da bude izručen američkom pravosuđu. Juan Hongvei protekle je sedmice zatražio da bude oslobodjen uz kauciju, ali ukoliko izgubi sudski proces, mogao bi da postane prvi kineski državljanin, osumnjičen za kršenje autorskih prava i intelektualne svojine, koji će biti izručen Sjedinjenim Državama.

Juan Hongvei je zahtevao da bude oslobodjen uz kauciju, jer pokušava da osujeti zahtev Sjedinjenih Država za ekstradiciju. Britanske vlasti su ga uhapsile na londonskom aerodromu Hitrou, 14. septembra i od tada je u zatvoru. Juan je vlasnik kineske kompanije ”Hunan Magic Power Industrial Company“, sa sedištem u kineskoj pokrajini Hunan. Optužen je za kršenje američkih zakona o zaštiti brenda i autorskih parav. Proizvodio je i prodavao proizvode predstavljajući ih kao produkte američke kompanije ”ABRO Industries“.

Ta firma tvrdi da je ilegalna kineska konkurencija koštala na desetine miliona dolara. Predsednik kompanije ABRO, Piter Barnej, je o tim problemima, ”ekonomskog terorizma“ govorio za naš program u maju ove godine.

”Oni ne poštuju vladavinu zakona, operišu ispod radara i krše sva moguća pravila i regulative u biznisu“, kaže Barnej.

Kineska firma tvrdi da ima legitimnu licencu za proizvodnju i prodaju proizvoda sa oznakom ABRO. Medjutim, kineske vlasti su utvrdile da to nije tačno. Zaplenjene su nedavno i uništene veće količine lažnih ABRO proizvoda, pošto je američka kompanija pokrenula postupak pred kineskim pravosudjem. U maju su predstavnici kineske kompanije tvrdili da su prestali da prodaju artikle sa oznakom ABRO-a, pošto je Peking na njih izvršio pritisak.

Zahtev za ekstradiciju Juana zasnovan je na nalogu za hapšenje izdatom u američkoj državi Luizijani, koja je zaplenila lažne ABRO proizvode poslate iz kompanije Hunan Magic Power.

Sjedinjene Države plijene i uništavaju piratske proizvode u kontinuitetu, ali bi bi Juan bio prvi kineski državljanin izručen Americi, kako bi se suočio sa optužbom pred američkim sudom.

Bred Hanter koji rukovodi pitanjima intelektualnog vlasništva u Američkoj privrednoj komori, kaže da bi ekstradicija Juana bila značajna.

”Mislim da će praksa da možete da proizvodite, izvozite i distribuirate lažnu robu širom sveta biti mnogo manje prisutna kad znate da se možete suočiti sa sudjenjem, ne u okviru lokalnog, već naprednijeg sistema koji zbilja primenjuje zakon o zaštiti autorskih prava i intelektualne svojine“, kače Hanter.

NARR: Brojna radna mesta u američkim fabrikama su izgubljena zbog krivotvorenja, u ovom slučaju - proizvoda američke hemijske industrije. Piraterija je široko rasprostranjeni problem, ne samo u Sjedinjenim Državama, već i drugde. Video materijali i kompjuterski softver takodje su vrlo često medju lažnim proizvodima. I mada njene posledice nisu baš toliko očigledne , Bred Hanter kaže da je piraterija veoma ozbiljno krivično delo.

”Svaki potrošač u svetu sada je izložen riziku potencijalno opasne krivotvorene robe - od lažnih lekova do lažnih automobilskih delova slabijeg kvaliteta“, upozorava Hanter.

Juan Hongvei bi ponovo pred britanskim sudijom trebalo da se pojavi u utorak, 16. oktobra. Kaucija za njegovu privremenu slobodu je 508 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG