Linkovi

Al Gor u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke?


Dok republikanci tragaju za pravim kandidatom za predsedničke izbore sledeće godine, demokrate su se izgleda opredelile za senatorku Hilari Klinton. Ali, to nije sprečilo grupu demokratskih aktivista da još jednom pokuša da privoli bivšeg potpredsednika Ala Gora da se uključi u trku za predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

Hilari Kinton je jasan favorit za prededničku nominaciju Demokratske stranke. U nacionalnim anketama senatorka Klinton ima značajno vodjstvo ispred svoja dva suparnika - senatora Baraka Obame iz Ilinoja i bivšeg senatora Džona Edvardsa iz Severne Karoline. Medjutim, bar jedna grupa demokratskih aktivista nije odustala od nade da bi se moglo ubediti Ala Gora da se uključi u trku za Belu kuću.

«2008. bi mogla da bude druga i poslednja šansa da se stvari isprave. Pridružite se vebsajtu DraftGore.com, potpišite peticiju na našem sajtu. Gor je pobedio jednom i može da pobedi ponovo,» kaže se u radio oglasu ove grupe.

Taj oglas emitovan je u Floridi gde je Džordž Buš tesnom pobedom nad Gorom 2000. godine osigurao ulazak u Belu kuću. Ta organizacija nedavno je objavila i oglas na celoj stranici «Njujork Tajmsa» pozivajući bivšeg potpredsednika da se uključi u trku, ali se on odupirao tim pozivima, mada je ostavio neznatnu mogućnost da promeni mišljenje. Evo šta je Gor rekao u intervjuu za mrežu ABC ranije ove godine.

«Znate, ne razmišljam o tome. Nisam fokusiran na to. Fokusiran sam na rešenje klimatske krize.»

Uprkos pokušajima da se Gor navede da promeni mišljenje izgleda da većina demokrata veruje da je Hilari Klinton favorit za osvajanje stranačke predsedničke nominacije. Situacija u Republikanskoj stranci je daleko neizvesnija. Bivši gradonačelknik Njujorka, Rudi Dulijani, je i dalje u vodjstvu, ali je njegovo vodjstvo proteklih meseci smanjeno. Neki konzervativni aktivisti su nagovestili da bi mogli da podrže nezavisnog kandidata ukoliko Djulijani bude kandidat Republikanske stranke pošto on podržava pravo na abortus čemu se mnogi hrišćanski konzervativci protive.

Na poslednjoj debati republikanskih kandidata debitovao je bivši senator iz Tenesija Fred Tompson, koji je prema rezultatima anketa sada na drugom mestu iza Rudija Djulijanija, dok iza njega slede senator iz Arizone Džon Mekejn i bivši guverner Masačusetsa Mit Romni. Ankete takodje pokazuju da bi Hilari Klinton bila favorit u trci sa bilo kojim od republikanskih kandidata. Medjutim, ekspert sa univerziteta države Virdžinije Leri Sabato upozorava da ankete u ranim fazama predizborne kampanje mogu da navedu na pogrešne zaključke.

«Oni koji misle da je sve jasno i poznato trebalo bi da prouče istoriju SAD pošto ishod izbora gotovo nikada nije bio jasan, naročito kada aktuelni predsednik ne učestvuje u trci.»

Izborni proces će zvanično početi u januaru u Ajovi i Nju Hempširu, državama u kojima se po tradiciji održavaju prvi izborni stranački skupovi i primarni izbori.

XS
SM
MD
LG