Linkovi

Eskperti smatraju da će se avio saobraćaj u SAD udvostručiti do 2025.


Bela kuća je odlučila da preduzme akciju kako bi se rešio problem sve većeg broja zakašnjenja u vazdušnom saobraćaju. Predsednik Buš je zatražio od Kongresa da, u saradnji sa Sekretarijatom za transport, modernizuje Federalnu upravu za avijaciju. Medju predloženim rešenjima su i veće tarife koje bi avio kompanije plaćale da bi njihovi avioni mogli da koriste veće aerodrome u vreme najgušćeg saobraćaja, ali predstavnici avio kompanija kažuda je potrebno dugoročnije rešenje.

Sekretarijat za transport saopštio je da je u periodu od januara do avgusta ove godine kasnilo oko 25 odsto letova u Americi. To su najgori rezultati od 1995. od kada se prate podaci te vrste u avio saobraćaju. Predsednik Buš je izjavio da saoseća sa putnicima.

«Jedan od razloga što putnici imaju probleme je što je naš vazdušni prostor zagušen,» rekao je predsednik.

Najviše problema te vrste imaju tri aerodroma u širem području Njujorka. Prema vladinim podacima oko trećina vazušnog saobraćaja u SAD odvija se u tom području što dovodi do hroničnih zakašnjenja. Bela kuća je zatražila od zvaničnika Sekretarijata za transport da se energičnije pozabave tim pitanjem. Medju sugestijama su i veće tarife za avio kompanije koje koriste pojedine aerodrome u vreme najgušćeg saobraćaja.

«Mislim da je to najbolji način da se ublaže problemi,» kaže sekretar Meri Piters...

Medjutim, predstavnici avio kompanija su na nedavnom pretresu u Kongresu izjavili da je taj plan kratkog daha. Zejn Rou je menadžer u kompaniji «Kontinental Erlajns».

«To če možda sprečiti da se poveća broj letova, ali neće unaprediti poslovanje ni povećati broj radnih mesta. To ne podstiče vladu da potraži rešenja za druge uzroke kašnjenja letova,» rekao je Rou.

Potpredsednik kompanije «Delta Erlajns», Džo Kolšak, smatra da je deo problema i zastareli sistem kontrole leta.

«Potrebno je uvesti narednu generaciju sistema kontrole leta, koja mora da bude i adekvatno finansirana. To će rešiti problem,» kaže Kolšak.

Eskperti smatraju da će se avio saobraćaj u SAD udvostručiti do 2025. godine. Avio kompanije i Federalna uprava za avijaciju vrše pritisak da se sprovede temeljita modernizacije sistema kontrole leta u vrednosti od 15 milijardi dolara, dok sindikati kontrolora leta upozoravaju da će biti još više kašnjenja ukoliko se ne poveća broj zaposlenih.

XS
SM
MD
LG