Linkovi

Galjak: Snažnija razmena mišljenja srpske i albanske strane


Posrednička "trojka" Kontakt grupe sutra će u Briselu u novoj rundi pregovora Beograd-Priština o statusu Kosova nastojati da dve strane podstakne na "snažniju razmenu stavova", tako da se iz "faze ispitivanja krene ka istinskim pregovorima", rekli su zvaničnici u Savetu ministara EU, gde se održava ovaj susret. Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika Evropske unije, Havijera Solane, je izjavila da se ubuduće očekuju učestaliji susreti i "snažnija razmena mišljenja" srpske i albanske strane, kao i neposrednije delovanje "trojke". Solana će se, kako je rekla, posle runde pregovora sastati s "trojkom" i delegacijama Beograda i Prištine, i o ishodu pregovora će izvestiti šefove diplomatija EU, u ponedeljak u Luksemburgu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je saopštio da će srpska delegacija sutra u Briselu izneti plan o suštinskoj autonomiji, što je "fer ponuda koja može biti baza za dugotrajan evropski dogovor". Jeremić je objasnio da bi kosovska administracija imala mnogo šire nadležnosti od sadašnjih koje su pod nadzorom UNMIK-a, dok bi Srbija, nosilac suvereniteta, kao država bila zastupljena u UN i vodila spoljnu politiku.

Čelnici kosovskih Albanaca i dalje tvrde da će jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova ako do 10. decembra ne bude nađeno rešenje kroz pregovore pod okriljem "trojke" Kontakt grupe.

Sutra će se u Briselu "trojka" Kontakt grupe sastati pre runde pregovora, a posle direktnih pregovora će održati i odvojene sastanke sa srpskom delegacijom, koju predvode šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, kao i sa predstavnicima kosovskih Albanaca. U delegaciji kosovskih Albanaca će biti predsednik Fatmir Sejdiu, premijer Agim Čeku i drugi predstavnici.

XS
SM
MD
LG