Linkovi

Rozmari Dikarlo: Status kvo na Kosovu neodrživ. Region mora ići napred


Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari Dikarlo danas je ocenila da je status kvo na Kosovu neodrživ i da, ako se ne postigne dogovor do 10. decembra, SAD smatraju da je plan za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija najbolje rešenje.

"Status kvo na Kosovu je neodrživ. Region mora ići napred, njegovo mesto je u EU i NATO", rekla je Dikarlo na konferenciji za noinare po završetku skupa "Adrijatik-Baltik-Atlantik", koji je danas održan u Splitu.

Ona je izrazila nadu da će sutra, u novoj rundi pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova u Briselu, dve strane iskoristiti poslednju priliku za sporazumno rešenje kosovskog pitanja.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija Kolinda Grabar Kitarović je rekla da se Hrvatska zalaže za "održivo i realno rešenje kosovskog pitanja koje će podržati Savet bezbednosti UN". Ona je izrazila očekivanje da će se o tom pitanju postići konsenzus unutar Evropske unije.

Na skupu u Splitu su učestvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Hrvatske, Albanije i Makedonije, baltičkih zemalja i zemalja koje učestvuju u programu NATO "Partnerstvo za mir". Srbiju je predstavljao državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić.

XS
SM
MD
LG