Linkovi

Rikardo Sančez nazvao strategiju predsednika Buša očajničkom


Bivši komandat američkih i koalicionih snaga u Iraku oštro je kritikovao način na koji administracija predsednika Buša vodi rat, rekavši da nikada nije bila primenjena sveobuhvatna strategija sa svim elementima potrebnim za pobedu.

Penzionisani general-pukovnik Rikardo Sančez je istakao da postoji ”kriza rukovodećeg položaja“ u administraciji predsednika Buša i Kongresu, koja je dovela do nepotrebnih pogibija i dodao da nova strategija predsednika Buša, najavljena prošlog januara, to nije rešila.

”Posle više od četiri godine sukoba, Amerika se i dalje očajnički bori u Iraku bez ikakvog usaglašenog pokušaja da se oformi strategija koja bi dovela do pobede u toj zemlji ili širem sukobu sa ekstremizmom. Od katastrofalno lošeg, nerealno optimističnog ratnog plana, do najnovije strategije povećanja broja vojnika, ova administracija nije uspela da angažuje i sinhronizuje svoju političku, ekonomsku i vojnu moć.”

Na pitanje koju bi strategiju on preporučio, general Sančez je pobrojao mnoge tačke predsednikovog pristupa - obuku iračke vojske, pospešenje političkog izmirenja, izgradnju nacionalnih institucija i saradnju sa iračkim susedima. Medjutim, on je ukazao da administracija nije sinhronizovala rad svih američkih vladinih agencija ili obezbedila dovoljno resursa da se ostvari ta strategija. General Sančez je dodao da bi vojnim komandantima trebalo dati veća ovlašćenja da rade na tradicionalno civilnim pitanjima, posebno u ranoj fazi konflikta. On je odnedavno je počeo otvoreno da kritikuje administraciju, a sinoć je u razgovoru sa vojnim izveštačima izrekao nekoliko vrlo oštrih stvari. Odbio je da imenuje pojedince, ali je kritikovao Državni sekretarijat i optužio Nacionalni savet za bezbednost, koji dejstvuje pod direktnom predsednikovim vođstvom, za ”nehat i nekompetentnost“, a bio je oštar i prema članovima kongresa.

”Dok političari spremno prihvataju retoriku da bi sačuvali svoj ugled i političku moć, naši vojnici ginu.“

General Sančez nije izvojio vojno rukovostvo, uključujući i sebe samog kad je u pitanju kritika, rekavši da je bila greška ne menjati vojnu strategiju, ne razumeti uticaj koji će invazija imati na iračko društvo i ne učiniti ništa u pogledu problema čim se pojave.

”To je bilo apsolutno odsustvo moralne hrabrosti da se učini prava stvar u pogledu planiranja. Dopustili smo sebi da poverujemo da ćemo biti oslobodioci. Po meni, kao oficiru, to je bilo neprihvatljivo.“

General Sančez je zatražio formiranje američkog nacionalnog konsenzusa o, kako je rekao, važnosti pobede u ovom ratu i široj borbi protiv ekstremizma. U suprotnom, rekao je on, Irak će ostati, kako se izrazio, ”beskrajna noćna mora“.

XS
SM
MD
LG