Linkovi

Evropska unija: U ponedeljak u Luksemburgu na dnevnom redu Srbija


U ponedeljak će se u Luksemburgu okupiti evropski ministri spoljnih poslova koji će, pored ostalog, na dnevnom redu imati Srbiju i to iz dva ugla- samo dan pre zakazana je briselska runda pregovora Beograda i Prištine, a ton drugom uglu daće izveštaj glavne haške tužiteljice o stepenu saradnje Srbije sa Hagom, što bi moglo da odluči kada će se zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropljane u ponedeljak očekuje zadatak da analiziraju tok regovora o budućnosti Kosova. Sada se već naglašava u kabinetu visokog predstavnika Evropske unije, Havijera Solane, da se želi videti puni angažman obe strane, kojem Brisel želi da da pečat lidera procesa i onoga ko će dogovoreno da provede u delo.

Tako će Solana, odmah nakon briselskih pregovora , otputovati u Luksemburg gde će o tome izvestiti evropske ministre- pre toga, predvidjen je njegov susret sa evropskim izaslanikom u Trojci, ambasadorom Volfgangom Išingerom. Najavuje se, s tim u vezi, kako će iz Luksemburga u ponedjeljak biti upućena poruka podrške procesu, Trojci, kao i poziv Beogradu i Prištini da nastave intenzivan angažman kako bi se, na kraju procesa, došlo do konačnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG