Linkovi

Đurović o mogućem odlaganja potpisivanja Sporazuma sa EU


Potpredsjednica Vlade Gordana Đurović najavila je da će crnogorski Parlement uputi zvaničnu reakciju Briselu povodom mogućeg odlaganja potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU zbog spora u vezi sa izgovorom riječi “euro” na bugarskom.

U sekretarijatu za evropske integracije saopšteno je da se Đurovićeva sastala sa premijerom Željkom Šturanovićem, sa kojim je zvaničnicima EU uputila reagovanje na moguće odlaganje potpisivanja Sporazuma.

Potpredsjednik Vlade Gordana Đurović kazalaje da je zatečena zbog mogućnosti odlaganja potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Crne Gore, zakazanog za 15. oktobar, zbog spora u vezi sa izgovorom riječi “euro” na bugarskom.

Ona je rekla kako vjeruje da još postoji mogućnost da se postigne odgovarajuće rješenje, a da će Vlada naknadno saopštiti kako da se postavi prema ovom problemu.

Đurović je kazala da još uvijek nije postignuta saglasnost unutar EU kako treba da glasi bugarski prevod SSP između Crne Gore i Bugarske. Prema njenim riječima, Bugari, čuvajući autentičnost svog pisma, nisu htjeli da pišu euro, već evro i to na ćirilici.

Ona je kazala da se Crna Gora našla u specifičnoj situaciji, jer ne može da utiče na proces postizanja potpune saglasnosti svih 27 članica EU, kao iI da je odnos snaga u EU trenutno 26:1..

Đurović je navela da odlaganje potpisivanja SSP za Crnu Goru ne bi bilo dobro, jer postoji dinamika evropskih integracija, dodajući da je privremeni SSP trebalo da stupi na snagu 1. januara 2008. godine.

Odbor za evropske integracije je zaključio da zatraži od Skupštine Crne Gore da se na odgovarajući način obrati nadležnim evropskim institucijama, pa i bugarskom parlamentu, sa upozorenjem kakve bi štetne posljedice nastupile u slučaju odlaganja potpisivanja SSP.

XS
SM
MD
LG